МЕРТ пропонує формульне ціноутворення при закупівлях нафтопродуктів - Нефьодов

МЕРТ пропонує формульне ціноутворення при закупівлях нафтопродуктів - Нефьодов

Укрінформ
Міністерство економічного розвитку і торгівлі виступає за широке впровадження практики формульного ціноутворення.

Про це пише прес-служба Нафтогазової асоціації України з посиланням на першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова.

«Коли є можливість скоригувати ціну відповідно до коливань на ринку, це суттєво знижує ризик невиконання договору. Використання ж формули робить механізм такого коригування прозорим. Раніше ціну після аукціону можна було змінити через укладання додаткових угод, однак це часто породжувало корупційні ризики, особливо коли діло доходило до підтвердження зміни світових цін. Тепер механізм єдиний — порахували за формулою і ніяких тобі подвійних трактувань. Тому міністерство виступає за розповсюдження практики застосування прозорого формульного ціноутворення при проведенні публічних закупівель нафтопродуктів», - сказав Нефьодов.

Укладання довгострокових контрактів з використанням формульного ціноутворення передбачатиме алгоритм, відповідно до якого переможець тендера буде зобов'язаний зафіксувати націнку, виходячи з котирувань Platts і курсу валют. Надалі ця націнка буде використана для автоматичного розрахунку цін на день відвантаження нафтопродукту.

Читайте також: Нафтогаз суттєво знижує ціни на газ для промисловості

Прес-служба асоціації також нагадала, 12 лютого ПАТ "Укрзалізниця" підписала перші контракти на поставку 40 тис. т дизельного пального із застосуванням формульного ціноутворення.

«Відповідно до формули, на сьогоднішній день ціна на ресурс знизилася до 27 062 грн за т і 26 865 грн за т. За цими цінами УЗ може при бажанні вибрати весь контрактний обсяг. При цьому ми заощадимо на закупівлю 71 млн грн », – прокоментував голова філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» Віталій Цвігун.

Нафтогазова асоціація України об'єднує компанії WOG, ОККО, Shell, AMIC Україна, SOCAR, KLO, Паралель, SunOil, Glusco, Газтрон, Укргазвидобування, Центрнафтогазпостач, а також оптових постачальників - БНК-Україна і Альянс Оіл Україна. Учасники асоціації забезпечують близько 50% роздрібної торгівлі і близько 80% ринку імпорту нафтопродуктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-