Експерт пояснив, чому Україна досі не експортує насіння буряків

Експерт пояснив, чому Україна досі не експортує насіння буряків

Укрінформ
Україна отримала дозвіл повноправно брати участь у міжнародній торгівлі насінням цукрових та кормових буряків, проте, цей дозвіл не дає права експортувати насіння відразу.

Про це повідомляє прес-служба НАЦУ "Укрцукор"

«Наразі, зроблено головну процедуру, згідно з якою Україна отримала право брати участь у міжнародній торгівлі насінням буряків, але для того, щоб розпочати безпосередній експорт, необхідно мати Закон України про приєднання до схем міжнародної торгівлі насінням цих культур і вже після підпису даного закону Президентом, він вступає в дію», - пояснює Віктор Гацула, директор з виробництва насіння ТОВ «Сесвандерхаве-Україна», що виступає партнером Sugar World 2018.

За його словами, наразі є всі умови для того, щоб цієї весни закон було прийнято.

«Після підписання відповідного Закону України, стане можливим завезення батьківських форм гібридів цукрового буряку до України для того, щоб вирощувати насіння F1 для Європи. Україна буде видавати спеціальний сертифікат ОЕСР», - зазначив Гацула.

Проте, за словами аналітика сировинних ринків та сільського господарства Василя Долінського, для виходу на ринки інших країн дуже актуальним буде наявність лабораторії якості дражованого насіння цукрових буряків за стандартами ISTA.

«Першочерговим завданням на майбутнє є налагодження, в першу чергу, експорту простого насіння (сировини), і в Україні відповідні аналізи насіння можна зробити, але надалі - для експорту дражованого насіння, тобто готового продукту, без лабораторії ISTA не обійтись. Відтак, минулого року, наприклад, був експорт насіння компанії SESVANDERHAVE з України до Молдови, оскільки це було можливим без дозволів OECР та сертифікату ISTA (International Seed Testing Association)», - прокоментував Долінський.

Читайте також: Україна отримала дозвіл на постачання насіння буряків до ЄС

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримала дозвіл повноправно брати участь у міжнародній торгівлі ще одним видом насіння, а саме цукрових та кормових буряків 31 січня на щорічному засіданні країн-членів учасників Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у Парижі (Франція). Відповідно до рішення Ради ОЕСР від 16 листопада 2009 року Україна приєднана до Насіннєвих схем OECР по зернових, кукурудзі та сорго і має можливість брати участь у світовій торгівлі насінням, використовуючи етикетки ОЕСР.

З часу приєднання до Насіннєвих схем понад 400 сортів і гібридів української селекції внесені до Каталогу сортів ОЕСР.

19 грудня 2014 року (Рішення № С(2014)154) Україна розширила участь у Схемах сортової сертифікації насіння ОЕСР призначеного для міжнародної торгівлі, зокрема у Схемі по насінню хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-