Україна торік експортувала товарів на $40 мільярдів - НБУ

Україна торік експортувала товарів на $40 мільярдів - НБУ

Укрінформ
Україна торік експортувала товарів на 39,9 млрд дол, що на 19% більше порівняно з 2016 роком. Найбільше зросли поставки української продукції до країн Європейського Союзу - на 32%. 

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«Експорт товарів зріс на 19% за результатами року і становив 39,9 млрд дол. США. Експорт продовольчих товарів збільшився на 16% завдяки високим обсягам поставок зернових, олії та жирів, передусім врожаю 2016 року, та інтенсивному експорту м'ясо-молочної продукції», - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що розрив виробничо-логістичних зв'язків з підприємствами на неконтрольованих територіях, зумовив зниження фізичних обсягів експорту чорних металів, однак завдяки зростанню світових цін вартісні обсяги експорту продукції металургії збільшилися на 22,1%. Також збільшилися вартісні обсяги експорту залізних руд (у 1,4 раза) завдяки сприятливій ціновій кон'юнктурі.

«Найбільш суттєво у 2017 році зросли поставки української продукції до країн ЄС - на 32%. Як наслідок, країни ЄС стали найбільшим торговельним партнером України, і їх частка у загальному експорті товарів зросла до 35,4% (порівняно з 31,9% у 2016 році). Водночас попри зростання експорту до Росії її частка в загальному обсязі експорту українських товарів скоротилася до 8,5% (з 9,1% у 2016 році)», - наголошують в НБУ.

Читайте також: НБУ надаватиме касове обслуговування на умовах Єдиного договору

Окрім цього, імпорт товарів збільшився на 21% у 2017 році і становив 49 млрд дол. США. Насамперед відбулося розширення енергетичного імпорту - у 1,5 рази. Дефіцит вугілля на внутрішньому ринку, значна частина якого в попередні роки постачалася з НКТ, зумовив зростання фізичних обсягів його імпорту. Також активізація приватних імпортерів природного газу призвела до збільшення його закупівель. Водночас у світі підвищилися і ціни на енергоресурси. Це мало значний внесок у зростання вартісних обсягів імпорту нафтопродуктів на 27,6%. На тлі пожвавлення внутрішнього попиту високими темпами зростав інвестиційний імпорт, у тому числі продукції машинобудування сільськогосподарського призначення та імпорт легкових автомобілів. За рік імпорт продукції машинобудування збільшився на 31%.

«Найбільше за минулий рік зріс імпорт товарів із країн ЄС (на 23%) за рахунок поставок природного газу та продукції машинобудування, а також Росії (на 40%) - за рахунок вугілля, нафтопродуктів та добрив», - підкреслюють в НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-