Аграрний Давос — наш!

Аграрний Давос — наш!

Укрінформ
Втішні і не дуже підсумки 48-го Всесвітнього економічного форуму — для України та світу.

Найпрестижніша “тусовка” світової еліти — 48-й Всесвітній економічний форум, що проходив у швейцарському Давосі, завершився. Кажуть, більш оптимістичного ВЕФу за останні десять років не було. І хоча світ стикається з величезними проблемами (а коли їх не було?), світові лідери сьогодні більш упевнено дивляться в майбутнє. Так, їх турбують кліматичні зміни, кіберзлочинність, політичні чвари, продовольча безпека, соціальне розшарування, сексуальні домагання (як же без цього, хіт сезону!), але водночас їх радує глобальний розвиток технологій та перспективи, що відкриваються. Цьогорічний форум складався з понад 400 панельних дискусій, відтак знайшлось місце для обговорення усіх найгарячіших глобальних тем минулого року.

Україна теж виглядала на форумі досить пристойно. Вперше відкритий у цьому році Український Дім не завжди міг вмістити всіх бажаючих познайомитись з нашої країною та її можливостями, особливо аграрним потенціалом. Щоправда, інвестиційний інтерес до нас натикається на упередженість про тотальну корупцію. І тут нема поки що чим крити. Переказують, під час неформального спілкування на полях форуму нашому керівництву було поставлено на вид – або антикорупційний суд і невдовзі сотня засуджених корупціонерів із діючої ланки (а не лише «папєрєдніків»), або не бачити вам інвестицій і фінансової підтримки, як своїх вух. Давос, він такий – прогресивний, але строгий…

Дивіться, які люди в швейцарському «Голівуді»!..

Нинішній ВЕФ видався особливим. Насамперед через те, що на ньому була присутня більшість лідерів країн “великої сімки”. Зокрема, президент США Дональд Трамп, прем’єр-міністри Канади Джастін Трюдо і Великої Британії Тереза Мей, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон. Також на форум завітали й очільники ключових організацій — голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард та інші. Тобто, представництво було напрочуд солідне.

Традиційно не підвів Джастін Трюдо – його шкарпетки із каченятами очікувано стали головною модною окрасою форуму. А візит Дональда Трампа — взагалі однією з головних особливостей Давосу-2018.

Візит заокеанського гостя викликав неабиякий ажіотаж, адже на Всесвітній економічний форум президенти США не приїздили останні 18 років. Учасники ділилися враженнями про зустріч Трампа: «Я приїжджаю в Давос уже шість років, і ще не бачив такого натовпу!», «Це все одно, що намагатися потрапити на фінал премʼєр-ліги!», «Промова Трампа – це тут найгарячіша подія з часів виступу Нельсона Мандели в 1992-му (а то був лідер зовсім іншого зразка)!». Головне питання — навіщо ж Трамп приїхав особисто? По-перше, Трамп серед усього іншого ще й бізнесмен, мабуть тому йому цікаво послухати доповідачів форуму. А по-друге, йому було про що поговорити зі світовою елітою, яка зібралася тут до купи.

Якщо кілька років тому на полях Давосу обговорювалась нова промислова революція, то зараз ключова тема — проблема людини і нового економічного устрою. «Простіше кажучи, як в нових умовах будувати бізнес і якими мають бути стосунки бізнесу з державами. Це, умовно кажучи, червона нитка, що проходила через усі панельні дискусії форуму. З нею опосередковано пов’язані і проблеми клімату, і демографічні проблеми, корекція освіти і усе інше” - прокоментував Укрінформу експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Світова політична еліта не могла оминути увагою і політичні проблеми. “Зараз в світі дуже багато локальних криз, які в перспективі можуть суттєво вплинути на світовий баланс сил, і, в тому числі, на світову економіку. Мова йде не лише про КНДР, є й проблема арабського світу — питання не лише в ІДІЛ, також треба вирішувати проблему курдів. Можна сюди додати проблему Балкан, економічне становище Африканського континенту, адже там відбувається, фактично, економічне протистояння Китаю та США, інтереси яких Китай утиснув дуже сильно”, — розказує Ігар Тишкевіч.

Але форум все ж економічний, тому левову частку дискусій становила тема економічного майбутнього світу, торгівлі між країнами і податків країн. На цьому увагу акцентували і президент Франції, і президент США. Макрон, серед усього іншого, наголосив на важливій ролі в економічному майбутньому IT-гігантів, таких як Google та Facebook, і закликав їх не забувати про необхідність співпраці з урядами держав.

За чотири дні форуму обговорювались найрізноманітніші теми світового масштабу. Зокрема, кібербезпека і боротьба з фейковими новинами. Відкрито дискутували про те, як захиститись країнам Заходу від втручання Росії в їхню політику шляхом фейків, кібератак та інших засобів. (Вчасно розвідка Нідерландів AIVD викрила та здала США російських хакерів із групи Cozy Bear – з усіма доказами злочинів російських кібершпигунів та їх зв'язку зі Службою зовнішньої розвідки РФ).

Йшлося також і про нинішнє фінансове диво – біткоїни. Світові лідери зійшлися на думці, що це таки “бульбашка”. Іншою резонансною темою були сексуальні домагання, випадки яких і наступна дискусія сколихнули світ у 2017-му. Між іншим, це вперше, коли на Всесвітньому економічному форумі в рамках офіційної дискусії обговорювалась така тема.

Україна в Давосі: помітні успіхи аграріїв і сумнівні — реформ

Україна покладала на Всесвітній економічний форум особливі сподівання. По-перше, очільник МЗС України Павло Клімкін анонсував зустріч в Давосі президентів США та України. Втім, вона не відбулася — про що стало відомо вже по завершенні форуму. По-друге, через існуючі розбіжності та претензії з боку Євросоюзу, Світового банку та МВФ, форум мав би допомогти налагодити стосунки України із Заходом. А по-третє, і офіційна українська делегація, і представники бізнес-структур, що поїхали на форум окремо, намагалися за допомогою Давоського форуму якнайширше залучити в країну інвестиційний ресурс.

Традиційно, Україна на Всесвітньому економічному форумі була досить яскраво і широко представлена. Зокрема, олігарх Віктор Пінчук, як і завше, організовував “український сніданок”, де західні політики і бізнесмени спілкувалися з українською делегацією. Цьогоріч для участі в “українському сніданку” запросили особливого гостя — громадянку Саудівської Аравії андроїда Софію. Вона “розважала” гостей, спілкуючись з ними на різні теми. Подейкують, коли її запитали, що все ж таки робити з українською корупцією, робот Софія серйозно “підвисла” (кого б таке питання не поставило в глухий кут!). Президент Петро Порошенко, звісно, доводив, що боротьба з корупцією триває і ось-ось, із прийняттям закону про Антикорупційний суд, вступить у свою найактивнішу фазу.

“На усіх панелях, що ми проводимо, — зал переповнений. Кожен другий відвідувач — це інвестор”, — повідомляв голова наглядової ради Української асоціації венчурного капіталу і прямих інвестицій Андрій Колодюк. Але найбільш привабливим для світових інвесторів, судячи з відвідуваності заходів, організованих Україною, виявився аграрний блок. “Українська панель по агросектору викликала просто шалений інтерес. На 50 місць в залі зареєструвалося близько 300 учасників, дискусії продовжувались ще дві години після панелі. Аграрний Давос — точно наш!”, — зазначив президент асоціації “Клуб аграрного бізнесу” Алекс Ліссітса.

Трохи “прісно” на глобально-технологічному фоні форуму виглядала презентація мера Києва Віталія Кличка, який похвалився, зокрема, впровадженням в Києві технології єдиного електронного квитка на проїзд у громадському транспорті. Це при тому, що увесь світ вже обговорює ініціативи, подібні китайській «Пояс та Шлях» — найбільший інфраструктурний проект в історії людства вартістю $1 трлн. По суті, новий вид глобалізації, який, очікується, залучить 40% світового ВВП, 80 країн та 60% світового населення.

“Мова в Давосі йде насамперед про майбутнє. І дуже прикро, що учасники нашої делегації, зокрема мер столиці Віталій Кличко, на цьому форумі говорять про єдиний проїзний квиток. Виходить, що усі говорять про майбутнє, а ми говоримо, або про війну, або про минуле”, — зазначив Ігар Тишкевич.

В цілому, продуктивність давоських зустрічей для України на добру «четвірочку» . Зустріч Дональда Трампа з Петром Порошенком не відбулася, натомість Президент України зустрівся з очільником американського Держдепу Рексом Тіллерсоном. За свідченнями прес-служби Порошенка, сторони домовились про координацію дій в сфері безпеки та оборони. Ймовірно, питання про передачу Україні ПТРК Javelin просувається. Також Порошенко заявив, що обговорив з державним секретарем США питання миротворчої місії ООН на Донбасі, висловивши сподівання, що Україна прийме таку місію вже у 2018 році. І це — хороша новина.

Корупціонерів — на нари!

А ось у стосунках з МВФ на полях Давосу прогресу не вдалося досягти. “В заявах МВФ нема ані слова про те, що вони розуміють становище України і готові почекати з нашими реформами. Тому про компроміс мови йти не могло”, — зазначає Ігар Тишкевіч.

Судячи з цього, політика Банкової після давоських зустрічей таки дещо змінюється. Зокрема, Порошенко в інтерв’ю американському виданню Bloomberg заявив, що готовий піти на поступки МВФ у питанні ціни на газ для населення (вимагається урегулювати тарифоутворення таким чином, щоб ціна включала інвестиційну складову для вітчизняного газовидобування, а по суті, підвищити) і уряд вже працює в цьому напрямку.

Економіст Олександр Савченко вважає, що в цілому кожна зі сторін залишилась при своїй думці. “МВФ вимагає від України створення реального, не ручного, незалежного антикорупційного суду. Більше того, цей суд має притягнути до відповідальності не колишніх чиновників, а нинішніх, що знаходяться при владі. Причому число корупціонерів, яких притягнуть до відповідальності, має бути досить великим — 50-100 осіб. Ця позиція домінує наразі в МВФ”, — зазначає Савченко.

Відтак, враження, що залишились від 48-го Всесвітнього економічного форуму — неоднозначні. Серед мінусів – туманні перспективи співробітництва з фінансовими партнерами. Серед плюсів — успіхи українських аграріїв та айтішників, завдяки яким в майбутньому ці галузі зможуть залучати в країну інвестиції та валюту.

Микола Романюк, Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-