У Нацбанку розповіли про причини прискорення інфляції у 2017 році

У Нацбанку розповіли про причини прискорення інфляції у 2017 році

Укрінформ
Споживча інфляція торік зросла до 13,7%, що пояснюється скороченням пропозиції окремих видів товарів у першій половині року, зростанням світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування. 

Про це під час брифінгу сказав в.о. голови НБУ Яків Смолій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У 2017 році споживча інфляція зросла до 13,7% і таким чином перевищила ціль Національного банку у 8% з відхиленнями у 2%. Прискорення інфляції порівняно з 2016 роком - 12,4% відбулось насамперед через дію чинників, на які інструменти грошово-кредитної політики мають обмежений вплив. Зокрема, на показнику інфляції суттєво позначилось скорочення пропозиції окремих видів товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільна ситуацію у тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування. Також на зростання цін відображалось збільшення виробничих витрат, зокрема, на оплату праці та стрімке відновлення споживчого попиту", - сказав Смолій.

Читайте також: У НБУ заявили про відсутність загрози для гривні та контрольованість ситуації

Він також зауважив, що наприкінці минулого року посилилися коливання обмінного курсу гривні та відбулось суттєве пом'якшення фіскальної політики, у тому числі через різке підвищення пенсійних виплат та нерівномірне визначення бюджетних коштів. Відповідно, посилився й фундаментальний інфляційний тиск, про що свідчить прискорення базової інфляції до 9,5% в грудні та високі інфляційні очікування. 

"Споживча інфляція буде уповільнюватись і досягне цільового рівня в середині 2019 року", - зазначив Смолій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-