Шефчович запрошує РФ і Україну обговорити транзит газу після арбітражу

Шефчович запрошує РФ і Україну обговорити транзит газу після арбітражу

Укрінформ
Єврокомісар з енергетики Марош Шефчович запрошує Росію і Україну разом обговорити майбутнє транзиту російського газу через Україну після рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це він сказав журналістам у рамках форуму в Давосі, повідомляє портал "Енергореформа".

"Ми обговорювали, як експорт російського газу розвивався протягом минулого року, і ми побачили, що ці поставки були досить вражаючими. І дуже важливу роль у поставках газу в Європу відіграв транзит через Україну. На наш погляд це свідчить про те, що транзит через Україну дуже важливий і залишиться важливим у майбутньому", - сказав Шефчович.

"Таким чином, ми домовилися, що тільки-но буде рішення Стокгольмського арбітражу, і всі сторони отримають шанс його ретельно вивчити, буде чудово, якщо всі зможуть зустрітися і обговорити майбутнє транзиту через Україну. І це, звичайно, один з пріоритетів Євросоюзу, і я сьогодні обговорюватиму цю тему з Президентом України Порошенком", - сказав Шефчович.

За даними Шефчовича, минулого року Росія поставила в ЄС транзитом через Україну 94 млрд кубометрів газу. "Це, я думаю, цілком можна вважати досягненням, і величезні обсяги газу означають, що цей транзитний напрям дуже важливий для "Газпрому" як постачальника, для України як транзитера і для Євросоюзу як споживача. І я обговорюватиму з ним те, як ми працюватимемо після прийняття рішення Стокгольмським арбітражем, щоб створити конструктивну атмосферу для того, щоб переконатися, що цей транзитний маршрут залишиться важливим маршрутом поставок в Європу, якого вистачить до 2019 року", - відзначив єврокомісар.

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня 2017 року НАК "Нафтогаз України" заявила про перемогу в Стокгольмському арбітражі у справі щодо контракту на поставку газу в усіх спірних питаннях.

За даними компанії, арбітражний суд повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо положення "бери або плати" на суму $56 млрд.

Читайте також: Нафтогаз vs Газпром: у РФ заявляють, що їх не зрозуміли - апеляція буде

Крім того, "Нафтогаз" добився зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш як у 10 разів відповідно до його фактичних потреб в імпорті газу.

У той же час у російському "Газпромі" заявили, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма 22 грудня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" сплатити в інтересах "Газпрому" суму простроченої заборгованості за поставки газу в розмірі $2,019 млрд.

"Нафтогаз" судиться з "Газпромом" з 2014 року з двох великих питань - ціни на російський природний газ і транзиту газу.

В обох випадках російська сторона подавала  зустрічні позови до України. Сукупна сума позовних вимог НАК "Нафтогаз України" до "Газпрому" - більш як $42,5 млрд, зустрічних вимог "Газпрому" - $47,1 млрд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-