Нафтогаз vs Газпром: у РФ заявляють, що їх не зрозуміли - апеляція буде

Нафтогаз vs Газпром: у РФ заявляють, що їх не зрозуміли - апеляція буде

Укрінформ
Заява ПАТ "Газпром" до Апеляційного суду округу Свеа (Швеція) про оскарження і часткове скасування проміжного рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Нафтогазом України" про контракт на постачання газу не буде відкликана.

Про це повідомив "Інтерфаксу" заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

Щодо остаточного рішення арбітражу Медведєв сказав: "Вчора було сказано, що нового оскарження не буде. Але ми не відкликаємо нашу апеляцію проміжного рішення. Більше того, вихід остаточного рішення означає, що в рамках початкової апеляції будуть зроблені необхідні уточнення на основі прийнятого остаточного рішення".

Трактування своєї цитати про те, що "Газпром" після винесення остаточного вердикту в принципі не буде оскаржувати рішення суду, він назвав неправильною.

Читайте також: Нафтогаз vs Газпром: Росія не оскаржуватиме рішення Стокгольмського арбітражу

Медведєв не розкрив параметрів апеляції, але помітив, що вона не торкнеться підтвердженої судом суми боргу за газ: "Ми подаємо апеляцію стосовно тієї частини рішення, яка нас не влаштовує чи не влаштовує в повній мірі. Але відносно тієї суми боргу, яка визначена арбітражем, ми очікуємо від української сторони якнайшвидшого виконання рішення. Тим більше, що кожен день $600 тис. штрафів і пені нараховуються українській стороні. Досі вони присуджену суму не сплатили".

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня НАК "Нафтогаз України" заявила про перемогу в Стокгольмському арбітражі у справі щодо контракту на постачання газу по всіх спірних питаннях.

За даними компанії, арбітражний суд повністю відхилив вимоги "Газпрому" за положенням "бери або плати" на суму $56 млрд.

Крім того, "Нафтогаз" домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш ніж в 10 разів відповідно його фактичних потреб в імпорті газу.

У той же час в російському "Газпромі" заявили, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма 22 грудня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" сплатити на користь "Газпрому" суму простроченої заборгованості за постачання газу в розмірі $2,019 млрд.

"Нафтогаз" судиться з "Газпромом" з 2014 року по двом великим питань - ціни на російський природний газ і транзит газу.

В обох випадках російська сторона подавав зустрічні позови до України. Сукупна сума позовних вимог НАК "Нафтогаз України" до "Газпрому" понад $42,5 млрд, зустрічних вимог "Газпрому" – $47,1 млрд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-