НАБУ викрило на Львівщині газову схему на 1,4 мільярда

НАБУ викрило на Львівщині газову схему на 1,4 мільярда

Укрінформ
Детективи Національного антикорупційного бюро затримали у Львові ряд службовців трьох комерційних підприємств за підозрою у розкраданні газу на суму понад 1,4 млрд грн.

Про це інформує прес-служба відомства.

"Детективи Національного антикорупційного бюро затримали у Львові чотирьох службових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

У НАБУ додали, що службовців затримано під час обшуків в офісних та житлових приміщеннях цих комерційних підприємств.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ у Львівській області впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» газу для виробництва теплової енергії населенню, який НАК постачала комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Читайте також: Нафтогаз очікує, що з квітня ціну на газ для населення визначатиме ринок

Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 300 млн куб. м «пільгового» газу, Новояворівська та Новороздольська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. Натомість, як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку реалізували ДП «Енергоринок» за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

У результаті прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. На переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, зіставні з розміром збитків, завданих «Нафтогазу України» внаслідок цієї оборудки.

Як зазначається, розслідування цих фактів детективи НАБУ розпочали в грудні 2016 року за матеріалами НКРЕКП та ЗМІ.

Затриманим повідомленро про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.5 ст.191, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-