Запуск нового конфайнмента на ЧАЕС перенесли на 2018 рік - Держатом

Запуск нового конфайнмента на ЧАЕС перенесли на 2018 рік - Держатом

Укрінформ
Запуск нового безпечного конфайнменту (НБК) на Чорнобильській АЕС перенесли на другий квартал 2018 року через проблеми, що виникли у підрядної організації - французького консорціуму "Novarka".

Про це повідомляє Держатомрегулювання з посиланням на керівника проекту НБК Сергія Дерюгу. 

"У підрядної організації "Novarka" виникли проблеми, пов’язані з затримкою реалізації проекту. Зважаючи на це, введення в експлуатацію НБК з кінця листопада 2017 переноситься на кінець травня 2018 року", - повідомив Дерюга під час засідання Громадської ради Держатомрегулювання.

Водночас, члени Громадської ради висловили сумніви з приводу того, що введення об’єкту в експлуатацію можливе в травні.

"Було прийняте рішення про проведення спільного засідання Громадських рад при Держатомрегулювання та Державному агентстві України з управління зоною відчуження, на якому буде розглянуте питання актуалізації стратегії перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно-безпечну систему. Було зазначено, що термін введення в експлуатацію сховища для відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2) - II квартал 2018 року", - зазначили в Держатомрегулюванні.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2004 року Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Переможцем тендеру в серпні 2007 року була визнана компанія "Novarka" - спільне підприємство французьких компаній Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.

Читайте також: Фонд держмайна шукає оцінювача для визначення вартості системи охолодження ЧАЕС

Основна функція нового саркофагу полягає в обмеженні розповсюдження радіоактивних речовин, які знаходяться в об'єкті Укриття. 

Спорудження об'єкту розпочалося у квітні 2012 року. Встановлення конфайменту було розпочате 19 листопада 2016-го. 29 листопада 2016 року було завершено насування арки. Після чого орієнтовною датою повного закінчення будівництва називався листопад 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-