Українці почали оптимістичніше оцінювати своє поточне становище - експерти

Українці почали оптимістичніше оцінювати своє поточне становище - експерти

Укрінформ
У жовтні 2017 року споживчі настрої в Україні покращилися: індекс споживчих настроїв (ІСН) становив 62,6, що на 3,6 п. більше, ніж у вересні. Найсуттєвіше змінились оцінки поточного становища.

Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке здійснив GfK Ukraine.

Згідно з даними GfK Ukraine, українці стали трохи краще оцінювати своє поточне становище, відповідний індекс зріс на 5 пунктів до вересневого рівня і досяг 60, тоді як рік тому він становив 50,4. Cкладові цього індексу змінились таким чином: індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 52,4, що на 3,6 п. вище від показника у вересні; індекс доцільності великих покупок (х5) зріс на 6,4 п. та встановився на позначці 67,6.

Покращилися також економічні очікування в Україні. Відповідний індекс за місяць піднявся на 2,8 пункту - до 64,4. Динаміка складових цього індексу виглядає так: індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) збільшився на 4,7 п. порівняно з минулим місяцем та дорівнює 59,4; індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) дещо зменшився та склав 59,7; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) становить 74,1, що на 4,1 п. вище за вересневий показник. 

Очікування українців щодо безробіття у жовтні покращилися: показник індексу очікуваної динаміки безробіття опустився на 2,6 п. та склав 128,3.

Читайте також: Оборот торгівлі свідчить про відновлення внутрішнього споживчого попиту - експерт

Також спостерігається незначний спад девальваційних очікувань - на 0,4 пункту до значення в 156.6. Однак інфляційні очікування в Україні дещо зросли - на 0,6 пункту - до 185,8.

«Позитивні зміни в споживчих настроях українців є наслідком зростання пенсій у жовтні поточного року, а також очікувань запланованого збільшення: стипендій у листопаді та мінімального розміру заробітної платні на початку наступного року», – коментують аналітики GfK Ukraine.

Як повідомлялось, у вересні 2017 року споживчі настрої українців покращилися на 0,4 пункту в порівнянні з серпнем - до 59 (за шкалою від 0 до 200), тоді як в річному вимірі індекс споживчих настроїв зріс на 8,9 пункту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-