Оборот торгівлі свідчить про відновлення внутрішнього споживчого попиту - експерт

Оборот торгівлі свідчить про відновлення внутрішнього споживчого попиту - експерт

Укрінформ
Оборот роздрібної торгівлі в Україні у вересні поточного року зріс на 8,1% р/р. Зростання роздрібної торгівлі залишається сильним і свідчить про тривале відновлення внутрішнього споживчого попиту.

Про це Укрінформу повідомили в інвестиційній компанії Dragon Capital. 

"Зростання обороту роздрібної торгівлі у вересні сповільнилося до 8,1% р/р порівняно з 9,8% р/р у серпні. У той же час за 9 місяців 2017 року зростання становило 8,8% р/р, трохи вище, ніж 8,7% р/р за 8 місяців 2017 р.  Незважаючи на невеликі коливання від місяця до місяця, зростання роздрібної торгівлі залишається сильним і вказує на тривале відновлення внутрішнього споживчого попиту в третьому кварталі 2017 р., після зростання на 6,9% р/р у другому кварталі 2017 р. і на +2,8% р/р у першому кварталі 2017 року", - відзначає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Читайте також: Держспоживслужба: Україна незначно відстає від минулорічних темпів експорту зернових

На думку експерта, зростанню споживання домогосподарств у поточному році, очевидно, сприяє поступове поліпшення споживчих настроїв, оскільки динаміка реальних наявних доходів залишається слабкою: +1,7% р/р у другому кварталі 2017 р. порівняно з 2,4% у першому кварталі 2017 р. 

Індекс споживчих настроїв у серпні залишився на позначці 58,6 (за шкалою від 0 до 200), практично не змінившись у місячному вимірі, але піднявшись з позначки 51 - середнього рівня в 2016 р. і з рекордно низького рівня 41 на початку 2015 р. 

"Ми очікуємо, що зростання споживання домогосподарств прискориться наступного року напередодні президентських і парламентських виборів у 2019 р. і стане основним драйвером зростання ВВП, який за нашим прогнозом становитиме 3,3% р/р порівняно з 2,2% у 2017 р." - наголосила при цьому експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-