Нацкомісія назвала причини можливого зростання тарифів на світло

Нацкомісія назвала причини можливого зростання тарифів на світло

Укрінформ
На рівень тарифів на електроенергію в Україні істотно впливає вартість сировини, інфляція, курс валют та зростання заробітних плат через підвищення мінімальної зарплати.

Про це йдеться в роз'ясненні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з приводу ключових чинників зміни вартості електричної енергії в Україні. При цьому підкреслюється, що вказані чинники знаходяться поза межами компетенції Комісії, але суттєво впливають на рівень тарифів.

Так, з наведених комісією діаграм випливає, що протягом січня-жовтня відбулося зростання на 36% середньої вартості вугілля за індексом API 2. Зокрема, вартість зросла на $21,8 – до $81,6 за тонну.

Крім того, на 16% зросла середня індикативна ціна газу по NCG. У підсумку, вартість підвищилася на $24,9 – до $179,6 за тисячу кубометрів.

Ще одним чинником в НКРЕКП називають суттєве скорочення в загальній структурі енергоринку частки більш дешевої електроенергії, що була вироблена атомними станціями та ГЕС. Посилаючись на підсумки виконання плану за 2017 рік та прогнозні баланси об'єднаної енергосистеми на 2018 рік, в комісії заявляють, що частка генерації АЕС та ГЕС зменшилася на 1,4% і 0,2% відповідно. Таке зменшення частки більш дешевої елокроенергії відбувалося на фоні збільшення на 1,9 млрд кВт/ч (1,2%) виробництва електроенергії в країні за рахунок ТЕС та ТЕЦ.

У НКРЕПКП також попередили, що у тарифах на 2018 рік змушені будуть врахувати прогнозне зниження курсу гривні у проекті держбюджету на 2018 рік до 30,1 грн/$ і євро - до 30,23 грн.

Читайте також: Вовк поскаржився на "грубе втручання" у роботу НКРЕКП

Нагадаємо, раніше Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що закладений у проекті державного бюджету на 2018 рік курс долара є технічною цифрою і насправді навряд чи відбудеться таке падіння національної валюти.

Водночас минулого тижня глава НКРЕКП Дмитро Вовк прогнозував зростання тарифів для непобутових споживачів в межах 10-15% з 1 січня 2018 року.

Тариф на відпуск електроенергії в Україні для побутових споживачів протягом останнього року зріс з 90 коп. у 2016 році до 1,59 грн у поточному.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-