В Україні уже в грудні можуть розпочати формування мінімальних запасів нафти

В Україні уже в грудні можуть розпочати формування мінімальних запасів нафти

Укрінформ
Для формування мінімальних запасів нафти в Україні використають модель Словацької Республіки.

Про це Укрінформу повідомила прес-служба Державного агентства резерву України.

“Для формування мінімальних запасів нафти в Україні згідно з Директивами 2009/119/ЄС буде взято модель, за якою сформовані запаси в Словацькій Республіці. Сам документ, на розгляд та затвердження Кабміну буде подано вже на початку грудня”, - йдеться у повідомленні.

За словами голови Держрезерву Вадима Мосійчука, пропозиція групи експертів щодо вибору моделі формування МЗН на основі словацького досвіду базувалася на існуючих українських реаліях та передбачала деталі її функціонування та фінансування. 

«Виходячи з фактичної потужності українських НПЗ, експерти рекомендують таку структуру МЗНН: 30% – нафта, 70% – нафтопродукти. При цьому, нафтопродукти мають включати автомобільний бензин та дизпаливо відповідно до структури їх фактичного споживання у співвідношенні 28:72», - сказав Мосійчук.

Для управління МЗНН рекомендується створити незалежне агентство – некомерційну юридичну структуру, яке буде відповідати за створення, володіння, контроль та оновлення МЗНН. Для структури власності такої агенції пропонується змішана форма – 70% – власність держави, 30% – власність операторів ринку. З метою зменшення операційних витрат при створенні МЗНН рекомендується використовувати систему “stock-tickets” для обмеженої частки запасів (12%) з огляду на гнучкість та економічну привабливість такої системи щодо МЗНН. Для покриття витрат на зберігання МЗНН експерти рекомендують створити новий збір з нафтопродуктів, що реалізуються на внутрішньому ринку.

«Тут дуже важливо розуміти, що формування запасів нафтопродуктів для країни - один з найважливіших стримуючих елементів, що упереджуватиме створення штучних ажіотажів на ринку нафтопродуктів під час форс-мажорних ситуацій з поставками. Окрім того, це загалом суттєвий стабілізуючий фактор для зростання економічного потенціалу країни через можливість фіксувати ситуацію на паливному ринку країни», – відзначив очільник Держрезерву.

Читайте також: Запаси нафти й нафтопродуктів мінімізують політичний тиск Росії - експерт

Базовими підприємствами для зберігання МЗНН визначено ПАТ «Укртранснафта» – для сирої нафти, нафтові комбінати Державного агентства резерву України – для нафтопродуктів із залученням операторів ринку з власними потужностями для зберігання нафтопродуктів.

Наразі, на думку учасників робочої групи, увагу слід зосередити на формуванні законодавчого підгрунтя. Зокрема, необхідно розробити нові закони та нормативно-правову базу, а також доповнення до діючих законодавчих актів. Мова йде про новий Закон «Про створення МЗН»; положення про агенцію, відповідальну за формування та управління запасами, ухвалене КМУ; внесення відповідних доповнень у Податковий Кодекс України в частині акцизу або нового спеціального збору; Закон України «Щодо ліцензованих видів господарської діяльності»; Закон України «Про державний матеріальний резерв» та Положення «Про державне агентство резерву» (Держрезерв) – затверджене Постановою КМУ від 08.10.2014 No.517, (стосовно відповідальності та обов’язків Держрезерву в системі створення МЗН); тощо.

«Створення МЗНН є не лише зобов’язанням України відповідно до Угоди про Асоціацію, це ще й стимул виробити чіткі та погоджені з усіма сторонами процесу правила гри на ринку нафтопродуктів, а також встановити на ринку відповідальність та контроль. Уже зараз напрацьована експертами нашої робочої групи модель буде представлена на розгляд Європейського енергетичного співтовариства та презентована мною після узгодження на IX нафтовому форумі у Бєлграді. Наступним кроком уже в грудні стане винесення остаточної моделі на розгляд та затвердження Кабінету Міністрів України», - резюмував голова Держрезерву. 

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до взятих на себе зобов'язань в рамках угоди про Асоціацію, Україна повинна провести імплементацію Директиви 2009/119/ЄС, згідно з якою мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів в обсязі понад 2 млн тонн необхідно накопичити до кінця 2022 року. 

Відповідно до Розпорядження КМУ №503-Р головним виконавцем у впровадженні реформи по формуванню стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів є Державне агентство резерву України.  Для виконання взятих на себе зобов‘язань та вивчення найкращого європейського досвіду агентство заручилось підтримкою проекту ЄС «Допомога Україні в процесі впровадження реформ у секторі енергетики, відповідно до міжнародних зобов’язань країни». 

У рамках такої співпраці було сформовано робочу групу, до складу якої увійшли представники Державного агентства резерву України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства оборони України, Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ, концерну «Галнафтогаз» ПАТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укртатнафта», ПАТ «Укртранснафта», представників ринку нафтотрейдерів ТД «Сокар Україна», ТОВ «ВОГ Трейд», ТОВ «БНК Україна», Shell Retail Ukraine, профільних громадських організацій та асоціацій.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-