Приватизація пройшла перше читання у Раді

Приватизація пройшла перше читання у Раді

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні внесений урядом законопроект "Про приватизацію державного майна", яким пропонується удосконалити процедури здійснення приватизації.

За прийняття відповідного законопроекту № 7066 проголосували 258 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У проекті закону передбачено визначення термінології, принципів приватизації, об’єктів та суб’єктів приватизації, ознак об’єктів, що не підлягають приватизації.

Проектом закону встановлюється нова класифікація об’єктів приватизації: об’єкти малої приватизації та об’єкти великої приватизації, вимоги до покупців об’єктів приватизації та обмеження щодо їх участі у приватизації, відповідальність за недостовірність, неповноту поданих документів, розширено коло об’єктів, які можуть підлягати приватизації.

До об’єктів великої приватизації пропонується відносити об’єкти державної власності, вартість активів яких згідно з даними фінансової звітності за останній звітний рік перевищує 250 млн гривень.

Передбачається, що перелік об’єктів великої приватизації, що підлягають приватизації, затверджується Кабінетом міністрів за поданням Фонду державного майна України. Переліки об’єктів малої приватизації, що підлягають приватизації, затверджуються Фондом державного майна України.

З метою спрощення процедур та підвищення інвестиційної привабливості об’єкти приватизації будуть продаватися без земельних ділянок.

Приватизація державного майна, згідно з проектом закону, здійснюватиметься шляхом продажу об’єктів права державної власності на аукціоні. Продаж об’єктів малої приватизації здійснюватиметься на електронних аукціонах. Проектом закону встановлюються вимоги до проведення аукціонів об’єктів малої та великої приватизації.

Для продажу об’єкта приватизації на аукціоні державними органами приватизації створюватиметься аукціонна комісія, яка розроблятиме умови продажу.

Об’єкти соціально-культурного призначення, відповідно до законопроекту, приватизуються із умовою щодо збереження профілю діяльності; об’єкти соціально-культурного призначення, які не функціонують більше трьох років або перебувають в аварійному стані, можуть бути перепрофільовані.

Читайте також: Гройсман квапить Раду із законом про приватизацію

Продаж об’єктів на аукціоні здійснюється за наявності не менше двох учасників аукціону та вважається таким, що відбувся, у разі здійснення на аукціоні не менше одного кроку аукціону.

Підготовка до приватизації та продаж об’єктів великої приватизації здійснюється із залученням на конкурсних засадах радників у встановленому Кабінетом міністрів порядку, окрім випадків, передбачених цим законом.

Стартова ціна об’єкта великої приватизації визначається на підставі рекомендації радника (у разі залучення). Розмір визначеної аукціонною комісією стартової ціни об’єкта великої приватизації має бути визначений у межах рекомендованої радником стартової ціни. Стартова ціна об’єкта великої приватизації погоджується Кабінетом міністрів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-