В Україні мед стане якіснішим та вироблятиметься за євростандартами

В Україні мед стане якіснішим та вироблятиметься за євростандартами

Укрінформ
В Україні немає обов'язкових вимог щодо безпечності та якості меду, які відповідають євростандартам.

На цьому наголосила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева на інформаційному заході для журналістів щодо запровадження європейських вимог до меду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є ДСТУ (державні стандарти України - ред.), який застарілий і якихось конкретних вимог по якості меду не існує", - сказала урядовець.

На сьогоднішній день в Україні за приблизними підрахунками налічується близько 400 тисяч пасічників і за офіційною статистикою виробляється 59 264 т меду (2016 р.). "Ця цифра набагато вища - як мінімум 100 тисяч тонн. Тому що 98% цього меду виробляється у господарствах населення", - зауважила посадовець.

За її словами, коли на ринку продає продукцію велика кількість малих або мікровиробників, виникає проблема з їх обліком і питаннями якості та безпеки. 

"Ці пасіки не мають ані паспорта, ані реєстрації, тобто фактично проконтролювати, яким чином, і що там відбувається, досить складно", - зауважила посадовець.

Читайте також: Найбільше української агропродукції серед країн ЄС купують Нідерланди

За офіційною статистикою минулого року було експортовано 57 тис. т меду. За 9 місяців нинішнього року експортовано близько 44 тис. т меду. Тому у цьому році напевно результати будуть не гірші за минулий рік, переконана Ольга Трофімцева.

Вона також зауважила, що євроорієнтовані стандарти щодо якості і безпеки меду у першу чергу потрібні для захисту внутрішнього споживача. Оскільки мед, який іде на експорт, перевіряється і контролюється, а український споживач менш захищений саме через відсутність законодавчо регульованого поля щодо вимог до якості меду.

При Мінагрополітики працює робоча група над наказом, який імлементуватиме вимоги відповідної директиви Ради ЄС до якості меду, повідомила Трофімцева. За її словами, великих змін не відбудеться, але буде зміна у визначенні основних видів меду, де також будуть прописані технічні вимоги і характеристики до них. За директивою ЄС у нас буде квітковий та нектарний мед і мед з медяної роси (падевий). За способом виробництва мед поділятиметься на стільниковий, мед з частинами стільників, злитий мед, екстрагований (центрифужний) мед, пресований і фільтрований мед. Плюс додається, якого не було в ДСТУ, зауважила Трофімцева, - це пекарський мед.

Також, додала урядовець, змінюється критерій оцінювання складу меду. На першому місті стоятиме вміст фруктози та глюкози - загальна кількість. Другий критерій - це вміст цукрози і не у відсотках, а в грамах (на 100 г), що принципово не змінюється. По вмісту вологи також будуть зміни. За директивою ЄС дозволяється більший вміст вологи, ніж дозволяється ДСТУ, акцентувала заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції.

Наразі до Державного реєстру затверджених експортних потужностей внесено 67 суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність із виробництва та/або зберігання меду бджолиного та мають право експортувати свою продукцію за межі України.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час зустрічі з журналістами щодо запровадження європейських вимог до меду. 

Найбільшу кількість господарств (11) зареєстровано у Київській області, у Дніпропетровській області - 9 суб’єктів господарювання, Кіровоградській – 7, Одеській і Рівненській – по 5, Львівській, Хмельницькій та Херсонській – по 4, Запорізькій, Полтавській і Харківській – по 3, Вінницькій, Закарпатській і Черкаській – по 2, та по одному суб’єкту господарювання зареєстровано в Донецькій, Миколаївській, Сумській областях та м.Києві.

Український мед експортується в країни Європейського Союзу, СНД, Африки, Азії та інші. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-