Ер-Ріяд зацікавили два українські проекти в транспортній сфері - Омелян

Ер-Ріяд зацікавили два українські проекти в транспортній сфері - Омелян

Укрінформ
Королівство Саудівська Аравія зацікавилося двома українськими проектами в транспортній сфері, які українська делегація презентувала в Ер-Ріяді.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян за результатами візиту Президента Петра Порошенка до Саудівської Аравії. 

"Саудівська Аравія, впевнено йдучи шляхом ОАЕ, стає транспортним, технологічним, інтелектуальним хабом у своєму регіоні. В України є масштабні проекти в тій же транспортній сфері. Два таких проекти ми і презентували Королівству в Ер-Ріяді. Не буду говорити конкретніше, щоб піар, як це часто трапляється у нас, не випереджав справу. Однак можу констатувати що саудівська сторона виказала щиру зацікавленість у цих проектах", - зазначив він.

Міністр висловив сподівання, що після детального вивчення питання наступної весни саудівські партнери приїдуть до Києва – попередньої домовленості про це досягнуто. "Проекти принципово важливі для України, потенційно вони стали б "проривними", перетворивши нашу територію на сучасний транспортний коридор до Європи. Ми вже тривалий час ведемо за цими проектами переговори, зокрема з європейськими партнерами, і саудівська сторона могла б стати потужним інвестором", - наголосив Омелян. 

При цьому, за його словами, інвестиції в ці проекти на рівні 1,5-3 млрд дол., які в Україні видаються фантастичними, для саудівської сторони є цілком реальними. "Пригадаємо, що вони задекларували намір акумулювати у своєму інвестиційному фонді більше 2 трлн дол., а в американську економіку готові вкласти до 20 млрд дол.", - додав міністр інфраструктури. 

Омелян також підкреслив, що особисто для нього візит до КСА став свідченням того, що Україна нарешті відходить від старих підходів, коли посадовці приїжджали до впливових партнерів без конкретних, серйозних проектів - "розповідали, як ми гарно співаємо та танцюємо, а потім просто просили грошей". "Цього разу ми приїхали з конкретними економічними викладками, і це має спрацювати  на Україну", - переконаний Омелян.

Читайте також: Саудівські партнери зацікавилися створенням ЗВТ з Україною - Єлісєєв

Він також підкреслив, що розцінює цей візит як знаковий для України.  "І не лише тому, що Президент України Петро Порошенко на найвищому рівні приїхав на переговори до Ер-Ріяда за останні півтора десятиліття. Реально це недалекоглядно, коли таку важливу у стратегічному плані країну останнім відвідував ще Леонід Кучма", - пояснив міністр.

За словами Омеляна, Саудівська Аравія завжди орієнтувалася на найвпливовіших гравців у світі – рівня США та Росії, а Україна традиційно залишалась поза "важковаговиками". "Однак на нинішньому етапі країна обрала чітку стратегію трансформації своєї економіки з сировинної на сервісну, і їй потрібне хеджування ризиків. Відтак Україна може зайняти своє місце в стратегічних розкладах Королівства, принаймні у середньостроковій перспективі – на 10-15 років", - переконаний міністр. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-