Парламент наблизив електронні довірчі послуги до норм Євросоюзу

Парламент наблизив електронні довірчі послуги до норм Євросоюзу

Укрінформ
Верховна Рада законодавчо врегулювала надання електронних довірчих послуг і здійснення електронної ідентифікації.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту 4685 проголосувало 240 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Голова комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко зазначив, що законопроект максимально наближений до законодавства Європейського Союзу  у сфері електронних довірчих послуг. «Це є великим кроком до інтеграції нашої цифрової економіки, до країн Європейського Союзу», - зазначив він. 

Данченко підкреслив, що новаціями законопроекту є: прозорий порядок отримання статусу надавача електронних послуг, електронних довірчих послуг, чітке розмежування повноважень  органів влади, запровадження процедури незалежної оцінки відповідності для надання таких послуг, можливість використання ними у своїй діяльності як національних, так і міжнародних стандартів.

Законопроектом передбачено перехідний період для бізнесу. Вже існуючі акредитовані центри сертифікації ключів автоматично вносяться центральним засвідчувальним органом до довірчого списку, а електронні цифрові підписи та посилені сертифікати відкритого ключа будуть використовуватися до закінчення строку їх дії, але не пізніше 2 років з дня набрання чинності цим законом.

Читайте також: Гройсман: Потрібна мережа регіональних центрів супроводження інвестицій

Народний депутат Роман Семенуха («Самопоміч») додав, що ухвалення законопроекту створить належні умови для транскордонного використання електронних цифрових підписів для українських громадян, бізнесу та їх європейських партнерів. Також надає можливість застосувати технології BankІD, Mobile ID та отримувати публічні послуги в електронній формі не лише в Україні, а й на території всього Євросоюзу.

Депутати визначили правові та організаційні засади надання електронних довірчих послуг, у тому числі транскордонних, права та обов’язки суб’єктів правових відносин у сфері електронних довірчих послуг, порядок здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг, а також правові та організаційні засади здійснення електронної ідентифікації.

Парламент також визначив систему органів, що здійснюють державне регулювання у цій сфері. Зокрема, державне регулювання буде здійснюватись Кабінетом міністрів, головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері електронних довірчих послуг. Також до регулюючих органів віднесено спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади з питань організації спеціального зв’язку та захисту інформації, а також з реалізації державної політики у сфері інформатизації, електронного урядування, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, розвитку інформаційного суспільства. Окрім того функції держрегулювання у банківській системі покладено на Національний банк України.

Законопроект набирає чинності через рік з дня його опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-