ДФС: Бюджет втрачає мільярди через гальмування закупівлі сканерів для митниці

ДФС: Бюджет втрачає мільярди через гальмування закупівлі сканерів для митниці

Укрінформ
Зупинка тендерів на закупівлю сканерів зупиняє процес оснащення пунктів пропуску. Закупка систем вивела б на якісно новий рівень контроль та принесла б додаткові мільярди гривень у бюджет країни.

Про це повідомляє прес-служба ДФС.

 «Скасування тендерів на закупівлю сканерів є фактично зупинкою цього процесу. Додаткові мільярди могли б бути направлені на підвищення боєздатності армії, на соціальні програми», - зазначив в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

Для проведення закупівель сканерів ДФС було оголошено два тендери. За одним здійснювалося придбання 2 скануючих систем стаціонарного типу для огляду вантажних автотранспортних засобів та контейнерів очікуваною вартістю закупівлі понад 169 млн грн (процедура розпочата 22 червня 2017 року, на участь у торгах було подано шість тендерних пропозицій) та за другим - 4 таких системи вартістю майже 339 млн грн (процедуру розпочато 4 липня, подано вісім пропозицій).

У рамках відкритих торгів було опрацьовано всі тендерні пропозиції, подані учасниками. По першому тендеру всі пропозиції були відхилені на підставі абзацу другого пункту 1 та/або пункту 4 частини першої статті 30 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме: у зв'язку з невідповідністю наданих учасниками пропозицій вимогам тендерної документації. По другому - з восьми учасників допущено тендерні пропозиції двох.

За словами Продана, об'єктивної причини для скасування другого тендеру немає. Однак обидва рішення тендерного комітету ДФС були оскаржені одним з недопущених учасників торгів. На підставі скарг цієї компанії тендери були заблоковані. Хоча по першому тендеру адміністративною колегією АМКУ прийнято рішення про припинення розгляду скарги зазначеного підприємства, і відповідно до закону система електронних закупівель повинна автоматично оприлюднити прийняті органом оскарження рішення на веб-порталі Уповноваженого органу. На сьогодні статус скарги в електронній системі закупівель не змінився і залишився «Очікує прийняття до розгляду», а процедура закупівлі на сьогодні має статус «Заблоковано».

По другому тендеру розгляд скарги підприємства було призначено на 14 вересня. Водночас рішення колегії, в якому ДФС зобов'язано відмінити процедуру закупівлі, було прийнято на день раніше, тобто 13 вересня 2017 року. При цьому у рішенні не зазначалася підстава, за якою необхідно було відмінити торги, що унеможливлює виконання зазначеного рішення у зв'язку з тим, що при опублікуванні повідомлення про відміну торгів на веб-порталі Уповноваженого органу замовник повинен обов'язково вибрати із списку підставу для відміни торгів.

Читайте також: Податковий борг скоротився на 10 мільярдів з початку року - ДФС

Нагадаємо, у середу під час Кабміну Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що має намір ініціювати звільнення голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва у разі встановлення зловживань АМКУ при скасуванні проведення тендера на закупівлю сканерів для контролю товарів на державних митницях. Прем'єр підкреслив, що на митниці обертається 25-50 млрд грн тіньових коштів. Якщо закупити сканери, ситуацію можна змінити. "Ми маємо зробити рентген на всіх кордонах нашої держави, щоб розуміти, які товари за якими цінами потрапляють в Україну", - зазначив Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-