У Нафтогазі пояснили можливе повернення до газу з РФ на прикладі “інь і янь”

У Нафтогазі пояснили можливе повернення до газу з РФ на прикладі “інь і янь”

Укрінформ
Якщо в Україні буде збережена нинішня олігархічно-клептократична система, замість створення ринкової економіки країна може повернутися до закупівель російського газу в 2030 році.

Про це заявив комерційний директор "Нафтогаза" Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

"Чому у Росії? Чому при олігархічно-клептократичній системі Україна купуватиме газ у Росії, а не в Європі, як зараз? Тому що олігархи-клептократи і російський газ - це як «інь і янь». В разі негативного сценарію Україна може повернутися до закупівель російського газу в 2030 році. Негативний сценарій для України - це олігархічно-клептократична система. Позитивний сценарій - це ринкова економіка. Це інституційні зміни, коли рішення про розподіл ресурсів приймає не вузька група осіб, що контролює державну владу, а ринок", - заявив топ-менеджер "Нафтогазу".

Читайте також: Нафтогаз уточнив суму позову до РФ: з відсотками - $7 мільярдів

Зокрема, за його словами, при позитивному сценарії Україна до 2030 року буде часткою «декарбонізованого світу». "Тобто, як і всі цивілізовані країни, на той час відмовиться від нафти, газу і продуктів їх переробки як основых видів палива і енергії. Замість них домінуватимуть відновлювані джерела енергії і електромобілі", - заявив він.

Водночас, підкреслив Вітренко, не варто сприймати цей позитивний сценарій як даність і неминучість, принаймні до 2030 року.

"Історія нас вчить тому, що позитивні зміни в демократичних країнах з ринковою економікою далеко не автоматично, нехай навіть і з невеликим відставанням, повторюються в країнах з олігархічно-клептократичною економікою", - заявив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-