Насалик: Принципи прозорості сприятимуть інвестуванню у видобувні галузі

Насалик: Принципи прозорості сприятимуть інвестуванню у видобувні галузі

Укрінформ
Україна зацікавлена у впровадженні Ініціативи прозорості видобувних галузей та відкритті інформації відповідно до вимог ЕІТІ, адже це сприятиме входженню компаній на вітчизняний ринок.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час зустрічі з головою Міжнародного Секретаріату ЕІТІ Йонасом Мобергом, пише Урядовий портал. 

Міністр зазначив, що дані, які оприлюднюються в межах підготовки Звіту ЕІТІ, стають необхідною складовою, щоб усі компанії отримали весь спектр інформації про можливості нашої країни.

«Є велика зацікавленість нашої країни у впровадженні Ініціативи прозорості видобувних галузей. Ми маємо гарний інструмент щодо підвищення прозорості видобувних галузей», - наголосив міністр енергетики та вугільної промисловості. 

Насалик відзначив плідну роботу Секретаріату ЕІТІ в Україні, громадськості, зокрема ГО «DiXi Group».

Насалик нагадав, що Україна прийняла концептуальне рішення щодо збільшення власного видобутку і відходу від імпорту газу.  

За словами міністра, з огляду на значні розвідані запаси газу, Україна має потенціал, щоб не тільки повністю забезпечити себе газом власного видобутку, а й вийти на імпорт газу до інших країн. Тому впровадження ЕІТІ, відкриття інформації про видобуток сприятиме залученню інвестицій та розвитку газовидобування в Україні.

Читайте також: Насалик доручив з’ясувати, чому Нафтогаз не передав активи Магістральним газопроводам

Насалик констатував, що завданням України на сьогодні є не тільки підготувати Звіт ЕІТІ, а й зробити його доступним усім учасникам процесу.

Міністр також додав, що Міненерговугілля значну увагу приділяє оприлюдненню інформації  та оперативному розміщенню її на веб-сайті міністерства.

Нагадаємо, напередодні стало відомо про відставку останніх незалежних членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України" через відсутність реформ у компанії. Незалежні члени, долучені до управління Нафтогазом, констатували згоратання реформ у Нафтогазі. Їх відставка, на думку голови НАКу Андрія Коблєва, призведе до суттєвого скорочення видобутку газу в Україні.

Ще однією перепоною, за словами Коболєва, є перешкоджання Державною службою геології та надр отриманню спецдозволів на розробку надр.

На поточному тижні профільний комітет Верховної Ради визнав незадовільною роботу тимчасового керівництва Держгеонадр. 

За даними ЗМІ, близько 90% заявок надрокористувачів, поданих в Держслужбу геології та надр на розгляд упродовж останніх 3 місяців, залишились без розгляду. Протягом кількох останніх місяців низка компаній публічно заявили про перешкоджання їх діяльності з боку Держгеонадр через невидачу ліцензій на видобуток та розробку надр. Зокрема, це "Нафтогаз України", "Укрнафта", "Укргазвидобування", "Східний ГЗК", "Атомпрофспілка".

Окрім цього, за перші 100 днів роботи нове керівництво Держгеонадр провело лише 2 засідання комісії з питань надрокористування, на одному з яких навіть не зібрали кворуму. ЗМІ зазначають, що за цей час прийнято рішення лише щодо геологічного вивчення та видобування піску, води та суглинки, однак жодного стратегічного спецдозволу на видобування нафти чи газу так і не затвердили.

Крім того, у Держгеонадрах ігнорують урядову постанову, відповідно до якої накази повинні публікувати на офіційному сайті відомства впродовж 5 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-