ЗМІ: У Держгеонадрах заблоковані 90% заявок надрокористувачів

ЗМІ: У Держгеонадрах заблоковані 90% заявок надрокористувачів

Укрінформ
Близько 90% заявок надрокористувачів, поданих в Держслужбу геології та надр на розгляд упродовж останніх 3 місяців, залишились без розгляду.

Про це йдеться у публікації «Бізнес Цензор».

«Станом на 13 вересня надрокористувачі надіслали 512 заяв. Це та кількість пакетів документів, яка надійшла з моменту захоплення Кирилюком та Фощієм Держгеонадр. Зокрема, 199 заяв щодо отримання ліцензій, 121 – щоб внести зміни, 159 – щоб продовжити дію спецдозволів на користування надрами і так далі. Тим часом, якщо погортати сайт Держгеонадр, за цей час прийнято рішення лише по 63 пакетам документів. Тобто 90% звернень надрокористувачів проігноровано», - пише видання. 

Окрім цього, за перші 100 днів роботи нове керівництво Держгеонадр провело лише 2 засідання комісії з питань надрокористування, на одному з яких не зібрали кворуму, а інше – провели під тиском Президента. ЗМІ зазначає, що за цей час прийнято рішення лише щодо геологічного вивчення та видобування піску, води та суглинки, однак жодного стратегічного спецдозволу на видобування нафти чи газу так і не затвердили.

Читайте також: Нафтогазу анулювали три спецдозволи на користування надрами

Разом з цим, служба ігнорує урядову постанову, відповідно до якої накази повинні публікувати на офіційному сайті відомства впродовж 5 днів. 

«Жодного наказу за правління нового керівництва так і не з’явилося. За три місяці в Держгеонадрах змінилося кілька відповідальних осіб, які мають право підписувати дозвільні документи, від чого підприємці зазнають багатьох незручностей», - прокоментував голова громадської організації «Геологія України» Микола Тихонов.

Нагадаємо, раніше про перешкоджання діяльності компаній через невидачу ліцензій на видобуток та розробку надр публічно заявляли такі компанії як "Нафтогаз України", "Укрнафта", "Укргазвидобування", "Східний ГЗК", "Атомпрофспілка".

Водночас, Кабінет Міністрів України наприкінці серпня вирішив продовжити на місяць строк випробування чиновникам, що у травні поточного року були призначені зі скандалом на керівні посади в Держгеонадра - першому заступникові голови Державної служби геології та надр України Миколі Фощію та заступникові голови Державної служби геології та надр України Олегу Кирилюку (останній також виконує обов'язки голови Держгеонадр). Випробувальний термін витік 18 вересня, проте наразі немає жодної реакції Кабміну на указаний факт.

Кирилюк і Фощій були призначені попри рішення Київського апеляційного адміністративного суду. Суд, зокрема, визнав незаконним конкурс на посади заступника та першого заступника голови Державної служби геології та надр України та зобов’язав провести його повторно.

За даними ЗМІ, Кирилюк - колишній член Партії регіонів, керівник Житомирської ДАБІ, що підпадав під дію закону про люстрацію. Фощій - колишній гендиректор ДП "Південукргеологія", був звільнений зі скандалом після того, як аудитор виявив нераціональне використання підприємством державних коштів, багатомільйонні заборгованості з виплати зарплат працівникам та доведення підприємства до банкрутства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-