Приватизація в електроенергетиці прямо вплинула на ріст тарифів - експерт

Приватизація в електроенергетиці прямо вплинула на ріст тарифів - експерт

Укрінформ
Приватизація в українській енергетиці стала прямим фактором росту тарифів у цій сфері для кінцевих споживачів.

Про це написав у Facebook експерт з енергетики, екс-член НКРЕКП Андрій Герус. 

"Змушений визнати, в українській електроенергетиці є закономірність, що приватна власність впливає на ріст тарифів. Українські приватні власники завдяки медіа-ресурсам, завдяки лояльним політикам та чиновникам, завдяки потужним фінансовим можливостям дуже агресивно і ефективно лобіюють підвищення їм тарифів. На жаль, і як би прикро не було це визнавати мені, як прихильнику цивілізованої приватної власності", - зазначив експерт.

При цьому, Герус навів факти на підтвердження цієї тенденції.

"У серпні, коли в Фонд держ майна продавав Ахметову частки в енергетичних компаніях, журналісти мене запитували - як це вплине на тарифи? Моя перша реакція була - "ніяк не вплине, приватизація це окремо, а тарифи окремо". Тим більше, що я за приватну власність в економіці. Але якщо об'єктивно подивитись глибше на українську ситуацію в електроенергетиці, то певні закономірності є", - зазначив він.

Так, за словами Геруса, недавно державна компанія Укренерго ініціювало зниження свого тарифу на 10%. Водночас, так само завищений тариф діє і у тепловій генерації (у більшості приватна), і у сонячних станцій (тариф найвищий у світі, всі приватні).

"Але вони такого не ініціюють", - звернув увагу експерт.

Також, не на користь приватної енергетики, за словами Геруса, свідчить й історія з формулою розрахунку вартості вугілля Роттердам плюс. 

"Формулу Роттердам+ (імпортний паритет ціни вугілля) приватна компанія ДТЕК (власник Р.Ахметов) вимагала ще весною 2015 року. Тоді був розроблений проект "Крєпость", щоб змусити підняти тарифи: тисячі шахтарів на вулиці Києва, потужна медіа-підтримка, "експерти", залучені шахтарські профспілки. Зрештою через рік імпортний паритет (Роттердам+) таки був отриманий - кошти від зростаючих тарифів для споживачів були направлені на фінансування тарифів ТЕС, які виросли майже на 100%. Державна "Центренерго" не брала участі у цих подіях і не вимагала Роттердаму+", - зазначив він.

Про негативний вплив приватних структур на ціноутворення в енергетиці, за словами Геруса, свідчить також ситуація з державним підприємством "Енергоатом".

"Енергоатом - це найбільший виробник, який за 7 місяців виробив 58% всієї е/е. Але його тариф, мабуть, найнижчий у світі - 0,48 грн за квт-г. Енергоатом - у державні власності.  До споживачів цей низький тариф не доходить, бо по дорозі він усереднюється із високим тарифом теплової генерації (приватні) та "зелених" (приватні). По суті державний Енергоатом субсидує інших, приватних, виробників", - наголосив експерт.

Читайте також: Енергоатом першим серед держкомпаній підготував Нефінансовий звіт за стандартами ЄС

Ще один приклад, на який звернув увагу Герус, стали RAB-тарифи для обленерго. 

"Дмитро Вовк такі завищені параметри РАБ-тарифів пояснює, що це допоможе дорожче приватизувати державні обленерго. Але такі державні обленерго НІКОЛИ не були у списку тих, кого мали переводити на РАБ-тариф. Там були виключно приватні обленерго - саме їм піднімуть тариф у 3 рази, якщо введуть такий РАБ-тариф", - підкреслив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-