Гройсман вимагає змін в Держгеонадрах: система - абсолютно непрозора

Гройсман вимагає змін в Держгеонадрах: система - абсолютно непрозора

Укрінформ
Система Держгеонадр є абсолютно непрозорою і її треба змінювати.

Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у ході засідання Кабінету міністрів, коментуючи доповідь голови правління компанії ПАТ "Укргазвидобування" Олега Прохоренка щодо проблем з наданням спецдозволів на видобуток газу компанії.

"Кілька спецдозволів не були вчасно подовжені і зараз у судовому порядку нас можуть змусити зупинити виробництво газу на декількох ліцензіях", - зазначив Прохоренко.

"Ми сформуємо сьогодні доручення уряду по Держгеослужбі, ми це все маємо опрацювати протягом місяця і створити нормальні умови, щоб Україна стала країною, яка не імпортує газ, а експортує газ", - заявив у відповідь Прем'єр-міністр.

Він також підкреслив, що діяльність Держгеонадр на сьогодні є абсолютно непрозорою.

"Я вважаю, що система Держгеонадр є абсолютно непрозорою і її треба змінювати", - зазначив Гройсман.

Нагадаємо, 6 вересня відбувається пікетування Кабінету міністрів працівниками компанії "Укрнафта" через блокування Державною службою геології та надр України видачі ліцензій компанії на розробку надр. У серпні Укрнафта заявила, що Держгеонадра, попри рекомендацію профільної комісії, досі не продовжила 9 ліцензій компанії.

Читайте також: Через непродовження ліцензій на видобуток Укрнафта планує скорочення персоналу

У серпні Кабмін також пікетували гірники Східного ГЗК. Лише після цієї акції Державна комісія з надрокористування нарешті рекомендувала Державній службі геології та надр продовжити дію тимчасово припинених 3 спецдозволів на видобуток уранової руди.

Крім того, у серпні Атомпрофспілка заявляла про те, що через непродовження Держгеонадрами ліцензій на видобуток уранової руди Україна може залишитися без ядерного палива.

У поточному вересні в «Укргазвидобуванні» заявили, що через затримку Держгеонадрами продовження строку дії спеціальних дозволів «Укргазвидобування» на користування родовищами, компанія може втратити близько 3 млрд куб. м річного видобутку природного газу, а держава - понад 11 млрд грн рентних платежів та близько 17 млрд грн витратить на закупівлю імпортного газу.

Водночас, Кабінет міністрів наприкінці серпня вирішив продовжити на місяць строк випробування чиновникам, що у травні поточного року були призначені зі скандалом на керівні посади в Держгеонадра - першому заступникові голови Державної служби геології та надр України Миколі Фощію та заступникові голови Державної служби геології та надр України Олегу Кирилюку (останній також виконує обов'язки голови Держгеонадр).

Указані керівники призначені попри рішення Київського апеляційного адміністративного суду. Суд, зокрема, визнав незаконним конкурс на посади заступника та першого заступника голови Державної служби геології та надр України та зобов’язав провести його повторно.

За даними ЗМІ, Кирилюк - колишній член Партії регіонів, керівник Житомирської ДАБІ, що підпадав під дію закону про люстрацію. Фощій - колишній гендиректор ДП "Південукргеологія", був звільнений зі скандалом після того, як аудитор виявив нераціональне використання підприємством державних коштів, багатомільйонні заборгованості з виплати зарплат працівникам та доведення підприємства до банкрутства.

Укрінформ три тижні тому подав запит до Кабінету міністрів щодо продовження строку випробування чиновникам, щодо яких є рішення суду про незаконність призначення. Крім того, було подано два аналогічних запити в Мінекології. Проте на жоден запит відповіді досі не надано. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-