Dragon Capital прогнозує бюджетний дефіцит не більше  2,7% ВВП

Dragon Capital прогнозує бюджетний дефіцит не більше 2,7% ВВП

Укрінформ
У інвестиційній компанії Dragon Capital прогнозують, що бюджетний дефіцит за підсумками 2017 року не перевищить встановленого урядом показника в 2,7% ВВП, а наступного року помірно розшириться до 3,0%.

Про це йдеться в прес-релізі, який є у розпорядженні Укрінформу.

"Ми, як і раніше, вважаємо, що зростання бюджетних витрат прискориться у другому півріччі, зокрема через прийняті зміни до держбюджету, які підвищили цільові показники доходів та витрат на 1,4% ВВП, розподіливши додаткові доходи бюджету на підвищення пенсійних виплат та субсидій на житлово-комунальні послуги, а також на оборонні та капітальні витрати. Проте, бюджетний дефіцит за підсумками поточного року, згідно з нашим прогнозом, не перевищить встановленого урядом показника у 2,7% ВВП, а наступного року помірно розшириться до 3,0% ВВП на тлі майбутніх президентських та парламентських виборів", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Реформи потрібні Україні, а не міжнародним фінансовим інституціям - Данилюк

У Dragon Capital зазначають, що касовий профіцит у липні залишився практично без змін у порівнянні із червнем на тлі скорочення як доходів (за рахунок відсутності істотної виплати дивідендів від державних підприємств), так і витрат (за рахунок сезонного падіння зарплат у секторі освіти). Проте, динаміка бюджетних показників за 7 місяців 2017 року залишилася позитивною. За нашою оцінкою, доходи сектора держуправління за цей період зросли на 45% р/р до 653 млрд грн завдяки збільшенню податкових надходжень на 30% р/р (з урахуванням єдиного соціального внеску), а також за рахунок стрімкого зростання неподаткових платежів (+179 %). Серед податків найбільший внесок у зростання дохідної частини відбувся через зростання зборів ПДВ (особливо на імпортні товари), прибуткового податку та єдиного соціального внеску. Позитивна динаміка доходів є наслідком істотного зростання обсягів імпорту (+20% р/р у доларовому виразі за 7 місяців 2017 р.), відновлення економіки, а також дворазового підвищення мінімальної зарплати до 3 200 грн/місяць з січня поточного року. Серед неподаткових надходжень варто відзначити низку великих одноразових перерахувань, зокрема $ 1,1 млрд (29 млрд грн у еквіваленті) коштів, конфіскованих з рахунків колишнього президента Януковича і його союзників у квітні, а також червневу виплату дивідендів державними підприємствами (20 млрд грн), в тому числі 13 млрд грн, які перерахував "Нафтогаз України". Також зростанню неподаткових надходжень сприяли своєчасні перерахування Нацбанком прибутку (25 млрд грн за 7 місяців 2017 року в порівнянні з їх відсутністю в аналогічному періоді 2016 р.) Витрати сектору держуправління росли більш помірними темпами, за нашими оцінками, + 27% р/р до 599 млрд грн. Основними статтями збільшення витрат були збільшення зарплат у освіті та охороні здоров'я (в тому числі на тлі підвищення мінімальної зарплати), а також стрибок субсидій на житлово-комунальні послуги (+ 74% р/р за 7 місяців 2017 р.), хоча темпи їхнього зростання сповільнилися в останні кілька місяців після закінчення опалювального сезону. Крім того, різке зростання витрат на економічну активність (+ 62% р/р) було зумовлене зростанням капітальних витрат, зокрема, ремонтом доріг. За нашими оцінками, змінний 12-місячний профіцит сектору держуправління сягнув 0,8% ВВП у липні (у порівнянні із дефіцитом в 2,3% в 2016 р.), в той час як первинний профіцит склав 4,6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-