В Енергетичному співтоваристві незадоволені монополією облгазів в Україні

В Енергетичному співтоваристві незадоволені монополією облгазів в Україні

Укрінформ
Україна не виконує взятих на себе зобов’язань перед Енергетичним співтовариством (ЕС), до якого Київ приєднався 2011 року. 

Про це у розмові з DW у вівторок, 29 серпня заявив  представник Секретаріату Енергетичного співтовариства Дірк Бушле. 

 "Це неприпустимо, коли під виглядом заходів із соціального захисту закріплюється концентрація на ринку", - заявив Бушле, підкресливши, що обласні газорозподільчі компанії є монополістами на локальних ринках газу в Україні, а власником більшості облгазів через офшорні компанії є олігарх Дмитро Фірташ, зауважує видання.

Минулого тижня Енергетичне співтовариство відкрило провадження щодо порушення зобов’язань, які взяла на себе Україна, вступаючи в організацію, нагадав Бушле. Тож європейські партнери вимагають скасувати привілеї для окремих постачальників і якнайшвидше дати зелене світло новим компаніям, що передбачено законом про ринок газу.

Читайте також: Гройсман назвав ситуацію на ринку автогазу диверсією проти України

Серед іншого, чиновник розкритикував постанову Кабінету міністрів № 187 від 22 березня 2017 року, яка, на його думку, "вписує" український ринок газу для населення у тісні рамки: "Нафтогаз" купує паливо українського видобутку за фіксованою ціною у своєї дочірньої компанії "Укргазвидобування" і передає його на реалізацію чітко визначеному переліку газорозподільчих компаній. "Цим положенням закріплюються позиції монополістів - облгазів. Фіксовані ціни спотворюють ідею вільного ринку і блокують залучення міжнародних компаній", - заявив Дірк Бушле.

Також він повідомив, що Енергетичне співтовариство скерувало українському уряду лист з пропозиціями, як забезпечити виконання міжнародних зобов’язань, гарантувавши соціальний захист населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-