Гройсман назвав ситуацію на ринку автогазу диверсією проти України

Гройсман назвав ситуацію на ринку автогазу диверсією проти України

Оновлено
Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив профільним міністерствам, Антимонопольному комітету, Державній фіскальній службі та правоохоронним органам розібратися з ситуацією на ринку скрапленого газу та вжити заходів щодо зниження вартості палива і підтримки конкуренції на ринку.

Про це глава уряду сказав під час міжвідомчої наради в Кабінеті міністрів, повідомляє Урядовий портал.

"Я хочу, аби служби, від кого це залежить, навели порядок на ринку автомобільного газу. Різке підвищення ціни на скраплений газ має всі ознаки змови. Ринок лихоманить. Це диверсія проти України. Ми маємо захистити внутрішнього споживача – рядових громадян", - підкреслив глава уряду.

Він зауважив, що коливання цін почалися не вчора і про можливе ускладнення ситуації повідомлялося ще навесні.

"І що ми бачимо? Що люди були праві. Ситуація погіршується. Мені шкода, що Прем’єр-міністр має особисто проводити нараду і втручатися в ситуацію, аби розібратися, в той час як у нас є спеціальні органи влади – зокрема АМКУ", - сказав Гройсман.

Як зазначили в прес-службі Кабміну, під час наради її учасники надали главі уряду інформацію про нинішній стан справ на ринку автогазу, згідною з якою в Україні йде швидке нарощування споживання газу. За інформацією ДФС, за 8 місяців поточного року обсяг імпортованого газу збільшився на 70 тис. тонн, порівняно з аналогічним періодом минулого року, і перевищив 600 тис. тонн.

Учасники наради поінформували, що попри стрімке зростання ринку спостерігається брак інфраструктури для створення запасів палива. Так, за їх даними, одночасно протягом останнього року значно скоротилася кількість трейдерів, що постачають скраплений газ з Російської Федерації, звідки надходить найбільше цього виду палива, і все це у сукупності й призвело до різкого збільшення ціни на автомобільний газ в період пікового попиту на нього.

У свою чергу Прем’єр-міністр назвав такий стан справ "наслідком монополії".

"Наразі я вимагаю від АМКУ більш рішучих дій, а ще прошу всю інформацію – скільки було трейдерів, хто сьогодні працює на ринку, якими є джерела постачання палива, – і цю статистику я покладу на стіл Президенту України. А зараз маємо досягнути чіткої домовленості з учасниками – вони мають вжити заходів щодо мінімізації ціни найближчими тижнями. Якщо потрібні рішення уряду – будь ласка. Але так як є – відбуватися не може", - наголосив Гройсман.

За результатами наради глава уряду доручив з’ясувати, хто є винним у виникненні цієї ситуації, вжити заходів для подолання монополізації, забезпечити диверсифікацію поставок палива та покарати винних у зловживаннях.

"Перше завдання – протягом декількох тижнів стабілізувати ситуацію. На 15 вересня маємо отримати іншу цінову картинку на ринку скрапленого газу. Я пропоную міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику скликати міжвідомчу комісію по паливу і напрацювати всі рішення з цього приводу. Віце-прем’єр-міністру Володимиру Кістіону – порти, залізниця, митниця – прошу опрацювати максимально швидке проходження всіх процедур, включаючи перевалку та транспортування палива", - підкреслив він.

Крім того, Гройсман дав завдання ДФС та поліції "прискіпливо" проаналізувати всіх учасників ринку, особливо недобросовісних трейдерів та доручив на рівні віце-прем’єр-міністрів за тиждень провести нараду і внести комплексну пропозицію щодо врегулювання ситуації на ринку автомобільного газу.

Як повідомлялося, оператори ринку прогнозують підвищення ціни на автогаз в Україні до 17-18 грн/л.

Читайте також: У "Нафтогазі" здивовані позицією Міненерго щодо кризи на ринку автогазу

На думку аналітика консалтингової групи А-95 Артема Куюна, криза з автогазом виявилась набагато сильнішою, ніж очікувалося. Її основна причина полягає в неможливості побороти дефіцит самого газу.

Глава Proton Energy Group S.A., найбільшого постачальника російського скрапленого газу, Нісан Моїсеєв вважає, що основна причина кризи і зростання цін на цей ресурс в Україні полягає в його нестачі у постачальників і виробників у традиційних для України джерел постачання газу: Росії, Білорусі, Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-