Кістіон: Реформа має зробити українські шахти самодостатніми й прибутковими

Кістіон: Реформа має зробити українські шахти самодостатніми й прибутковими

Укрінформ
Україна щороку може видобувати на 2 млн тонн вугілля більше, ніж зараз. Урядове бачення реформування вугільної промисловості концептуально підтримується профспілками гірників.

Про це в ході першого засідання міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості сказав віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

За його словами, спільними зусиллями з громадськістю та профспілками розроблено та схвалено Концепцію реформування вугільної галузі країни до 2020 року. У рамках концепції  планується 33 державні шахти передати у новостворене державне підприємство - «Національну вугільну компанію», яке має визначитися, які шахти перспективні, в які треба вкладати фінансовий ресурс для їх модернізації.

«В рамках однієї державної компанії досить просто вирішувати адміністративні питання, менеджмент зможе набагато швидше і простіше передавати обладнання з безперспективних шахт на інші об’єкти. За попередніми оцінками, утворення такої компанії дасть економію витрат на утримання збиткових шахт на суму 1,5 мільярда гривень в рік. Ці кошти можна буде направити на модернізацію вугільних підприємств», - наголосив віце-прем’єр-міністр.

Чітке бачення Уряду щодо реформування українських шахт міститься також в проекті нової  Енергетичної стратегії України до 2035 року, зауважив Володимир Кістіон.

Читайте також: Кістіон сказав, скільки зберегли вугілля надзвичайні заходи в енергетиці

В ній містяться ключові цілі держави у вугільному секторі. Це, зокрема, оптимізація структури вугледобувних та інших державних підприємств вугільної галузі, покращення економічних та технічних показників їх діяльності; розвиток необхідної інфраструктури для посилення спроможності України забезпечувати обсяги експортно-імпортних операцій з вугільною продукцією; перехід на самоокупний видобуток з переорієнтуванням державної підтримки на охорону праці й захисту навколишнього природного середовища; досягнення рівня видобутку вугілля, який забезпечить споживачів енергетичного вугілля переважно паливом національного видобутку.

«Ми поставили завдання покращити фінансово-економічний й технологічний стан вугледобувних підприємств, створити привабливі умови для залучення інвестицій в розвиток галузі, яка вкрай потребує повної модернізації, а також розв’язати питання соціальної сфери та екології в шахтарських регіонах. В перспективі ми бачимо українські шахти самодостатніми й прибутковими. Якщо нам це вдасться, то в найближчій перспективі в нас фактично не буде збиткових шахт», - резюмував віце-прем’єр-міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-