Siemens має з’ясувати, які

Siemens має з’ясувати, які "додаткові болти" РФ прикрутила до її турбін — експерт

Укрінформ
Німецька фірма Siemens для власного реноме має ініціювати офіційну експертизу в рамках судового позову для того, щоб остаточно зробити висновки про те, де відбувалося складання скандальних турбін і як вони потрапили на територію окупованого Криму.

Про це на прес-конференції в Києві заявив глава Бюро комплексного аналізу і прогнозів Сергій Дяченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Більшість технарів-фахівців вважають їх турбінами складання Siemens, але для остаточного затвердження потрібна експертиза. Я думаю, це буде вже на совісті Siemens, вона має наполягати на цій експертизі, щоб остаточно з'ясувати, що це за турбіни, документально відстежити, звідки вони приїхали до Криму і провести їх технічну експертизу... Це її реноме, це її становище в Європі, через що вона може наразитися на санкції з боку європейських структур", - сказав Дяченко.

За його словами, експерти стверджують, що "за профілем і технічними ознаками" турбіни, що знаходяться в Криму, вироблено фірмою Siemens, а на півострів потрапили транзитом з Краснодарського краю. Водночас у Росії заявляють, що німецькі турбіни "десь на спільному заводі були допрацьовані і їх додаткова вартість стала вища настільки, що це вже продукт не фірми Siemens, а російського виробництва".

Читайте також: Siemens може піти з ринку РФ після скандалу з "кримськими" турбінами - ЗМІ

Як вважає Дяченко, можливості перевірити, які "додаткові болти" росіяни прикрутили до турбін Siemens, у концерну є.

"Якщо з боку фірми Siemens буде воля дізнатися це, то буде все швидко, а якщо ні, то це може тривати роками", - зазначив він.

У даній ситуації, вважає Дяченко, важливі експертні висновки фахівців, які визначать подальші кроки німецького виробника відносно Росії.

"Наші юристи-міжнародники, які брали участь в аналогічних справах, говорять, що процедури в таких судах можуть тривати роками, якщо одна із сторін поставить за мету не вирішувати питання, а затягнути на роки, а може і десятиліття. Тільки початок розгляду можна розтягнути до року. Процедурні питання це дозволяють... Але, якщо будуть чіткі докази, що в Криму знаходяться турбіни Siemens, то вона може ввести власні санкції, не чекаючи рішення суду. Наприклад, оголосити мораторій на постачання і обслуговування устаткування на території Росії. Це було б сильним кроком", - підкреслив експерт.

З іншого боку, вважає він, Росія для Siemens вигідний ринок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-