Набула чинності угода про об'єднання енергосистем України та Молдови з ENTSO-E

Набула чинності угода про об'єднання енергосистем України та Молдови з ENTSO-E

Укрінформ
Набула чинності угода, яку підписали оператори системи електропередачі регіону Континентальна Європа ENTSO-E, про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи.

Відповідне повідомлення опубліковане на офіційному сайті ENTSO-E, повідомляє прес-служба ДП «НЕК «Укренерго». 

«Угода набрала чинності. Пройдено ще одну контрольну точку на шляху електроенергетичної євроінтеграції. Поставлені підписи нашими європейськими партнерами свідчать про готовність європейської сторони рухатися назустріч. Попереду багато роботи, не лише з боку системного оператора, а й генерації, органів влади, регулятора», - зазначив т.в.о. голови Укренерго Всеволод Ковальчук.

Для Укренерго ця подія відкриває шлях до наступної фази на шляху інтеграції Об'єднаної енергетичної системи України до європейського об'єднання - практичної реалізації Каталогу вимог, безумовне виконання яких необхідно для прийняття рішення про об'єднання енергосистем.

Читайте також: "Укренерго" уклала угоду про умови приєднання до європейської енергосистеми

Каталог вимог разом з переліком необхідних додаткових досліджень та дорожньою картою є невід'ємною частиною Угоди і містить низку технічних заходів, що вже у найближчому майбутньому мають відповідати новим Директивам ЄС для системних операторів, запровадження яких очікується цього року.

Довідка. ENTSO-E (англ. European Network of Transmission System Operators for Electricity) - європейська мережа ситемних операторів передачі електроенергії - організація, що на даний час об'єднує 41 системного оператора з 34 країн. У нинішньому форматі існує з 2009 року, як об'єднання ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE та UKTSOA.

Інтеграція української енергосистеми до енергетичної системи континентальної Європи ENTSO-E визначена на даний час одним з першочергових пріоритетів напрямку розвитку й є частиною політики енергетичної незалежності України (Програма діяльності Кабінету Міністрів України, схвалена Постановою Верховної Ради України №26-VIII від 11 грудня 2014 року).

28 червня 2017 року у Брюсселі керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук підписав «Угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи». Документ складається з трьох основних частин: Каталогу вимог, безумовне виконання яких необхідно для прийняття рішення про об'єднання енергосистем; Переліку необхідних додаткових досліджень; Дорожньої карти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-