Україна зменшила наполовину поставки російського скрапленого газу

Україна зменшила наполовину поставки російського скрапленого газу

Укрінформ
У травні 2017 року в Україну було імпортовано 32,8 тис. т скрапленого газу з Росії, що на 51% менше, ніж роком раніше, і на 46% менше, ніж у квітні. При цьому різко зросли поставки газу з Білорусі.

Про це повідомляє повідомляє OilNews з посиланням на дослідження Консалтингової групи А-95.  

Зменшення російських поставок експерти пов'язують з новим порядком експорту СВГ з Росії. З 1 травня 2017 року експорт в Україну мав проходити обов'язкове узгодження з Федеральною службою з технічного і експортного контролю РФ (ФСТЕК). Наразі точно відомо, що такий дозвіл отримав експортер газу «Роснефти» в Україну компанія Proton Energy Group S.A. На її рахунку поставки в травні 26,2 тис. т СВГ в Україну.

Решта російських обсягів припадає на "Лукойл", "Сибур" і "Газпром". За даними трейдерів, ці експортери довантажували квітневі обсяги.

Експерти також звертають увагу на відсутність поставок від компаній Сергія Курченка, які, нібито, також отримали дозволи ФСТЕК.

У російських поставках винятком є ресурс казахської компанії "Спектр трейдинг", який поставляється у рамках програми давальницької переробки на Оренбурзькому ГПЗ «Газпрому». У травні цей постачальник відправив до України 2 тис. т СВГ.

Падіння російських поставок було компенсовано зростанням імпорту з Білорусі. У травні 2017 року з цього напряму надішло 50,1 тис. тонн газу, що майже вдвічі більше, ніж у  квітні 2017 р. і на 74% більше, ніж у травні 2016 року. Експерти Консалтингової групи А-95 відзначають, що Білорусь уперше за роки спостережень випередила РФ за обсягами поставок газу в Україну. Залізничний імпорт надходив з трьох основних джерел: Білоруського ГПЗ(Річиця), Мозирського НПЗ і з ДПС "Трансекспедиції» у Вітебську. В тому числі автомобільним транспортом з РБ ввезли 11,7 тис. тонн скрапленого газу, основний обсяг  якого припав на відвантаження "Білоруснафти".

За словами учасників ринку, Мозирський НПЗ наростив виробництво СВУ завдяки відновленню повноцінних поставок російської сировини, а Білоруський ГПЗ провів успішні закупівлі ШФЛВ на Сургуті і Локосівському ГПЗ.

"Результатом нового порядку експорту газу з Росії стало не лише посилення білоруських постачальників, а й зниження котирувань у Бресті через надлишок пропозиції з Росії. Це спровокувало падіння оптових цін в Україні, яке вже докотилося до автозаправних станцій", - заявив експерт "А-95" Артем Куюн.

За попередньою інформацією, що враховує прогноз внутрішнього виробництва на рівні 35 тис. т газу, баланс національного ринку в травні очікується на рівні 130 тис. т.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-