Експерт: В Україні координацію ОПК віддали комерсантам - це нонсенс

Експерт: В Україні координацію ОПК віддали комерсантам - це нонсенс

Укрінформ
На державному рівні, при РНБО чи Мінекономрозвитку України, має бути створений  незалежний від Міністерства оборони державний орган, який би координував усю діяльність у сфері оборонно-промислового комплексу (ОПК).

На цьому наголосив під час “круглого столу” в Укрінформі на тему: “Переозброєння української армії. Проблеми та шляхи їх подолання” президент корпорації “Таско”, член Ліги оборонних підприємств України Валерій Павлюков.

“Має  бути координуючий орган у державі. Те, що координацію, якої  практично немає, віддали комерційному підприємству - це нонсенс. Ніде у світі координацію на державному рівні не здійснює комерційний орган”, - заявив він.

За словами Павлюкова, цей орган  має координувати усю  діяльність у сфері ОПК, визначати першочергові потреби, потреби і можливості державних підприємств, можливості недержавного сектору.

“Цей орган потрібен не лише для  того, щоб координувати діяльність, а й для того, щоб  все таки контролювати Міністерство оборони в частині виданих технічних завдань. Адже зараз, що  намалювали в Генштабі, те і вийшло у промисловість. І ніхто не може скасувати це рішення, бо вважається, що військові знають все”, - заявив Павлюков.

На його переконання,  цей  орган має  бути створений при РНБО чи Міністерстві економічного  розвитку України, будучи незалежним від МО України.   

Зі свого боку, народний депутат, член комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук вказав  на те, що такого органу де-факто  справді немає в Україні, хоча наразі  у Раді  обговорюється законопроект про “Про національну  безпеку”, де цей орган згадується. “Одне з положень цього законопроекту, який підготовлений, у тому числі, за участі багатьох західних експертів, включаючи по лінії НАТО, є декларація, що у сфері ОПК провідну роль у державі грає державний орган з питань регулювання діяльності в ОПК. Тобто, навіть те, що ми розробляємо з нашими партнерами в НАТО, ми декларуємо, що існує деякий орган у ВПК, але який, де-факто, ми не спостерігаємо.  Хоча дискусія про створення подібних  структур, які б координували діяльність ВПК, велися ще задовго до російської агресії”, - заявив  Тимчук.

Він зазначив, що в рамках обговорення цього законопроекту слід активізувати і дискусію щодо моделі ОПК та створення подібного  координуючого органу,  із залученням представників Ліги оборонних підприємств України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-