На Южно-Українській АЕС  розпочали будівництво бризкального басейну №2

На Южно-Українській АЕС розпочали будівництво бризкального басейну №2

Укрінформ
17 травня в основу бризкального басейну №2 на Южно-Українській АЕС укладено перший кубометр бетону. 

Про це повідомив начальник управління капітального будівництва ВП ЮУАЕС Павло Вірич.

«Сьогодні у наших будівельників чергова трудова перемога - відкрито великий фронт робіт з бетонування основи другого бризкального басейну. Графік, підписаний президентом компанії, ми виконуємо. Сподіваюся, до кінця поточного року будівельні роботи на першій черзі - басейнах №1 і №2 - буде повністю завершено».

Спорудження бризкальних басейнів ведеться цілодобово. Щодня на майданчику працюють більше 300 фахівців-будівельників. Паралельно з бетонуванням основи в чаші басейну №2 триває підготовка до монтажу трубопроводів і розбризкуючих пристроїв. Високими темпами ведуться роботи і на будівництві першого басейну. За інформацією Павла Вірича, необхідними матеріалами, персоналом і фінансовими коштами будівельний об'єкт забезпечено в  повному обсязі.

Розмір одного бризкального басейну - 145х395 м (вміщується 8 футбольних полів). Загальна площа 5 передбачених проектом басейнів - 286375 м2. У процесі їх будівництва заплановано в цілому виконати лісоочистку на площі 44,4 га,  зняти 47662,5 м3 родючого шару ґрунту, розробити 532648 м3 ґрунту під укладання гірської маси, укласти 386400 м3 основи з каменю-буту, використати 4225 т арматури для закріплення басейнового дна  (845 т металу для одного басейну), укласти 57775 м3 бетону (11555 м3 для одного басейну, товщина армованого шару 20 см).

За розрахунками фахівців, введення в роботу п'яти бризкальних басейнів знизить температуру циркуляційної води на 7°С (кожен басейн – приблизно на 1,4°С).

Нагадаємо, проект «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі і бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» затверджений Кабінетом Міністрів України на початку 2016 року. Його реалізація дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні місяці.

Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає будівництво 5 бризкальних басейнів, облаштування струменеспрямовуючої завіси в акваторії Ташлицького  водосховища, а також комплексу споруд для заповнення та підживлення водоймища-охолоджувача.

Довідка. ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-