"Сонячний" парк у зоні ЧАЕС: Гройсман наголошує на прозорості відбору проектів

Укрінформ
Уряд розглядає можливість реалізації проектів вироблення сонячної енергетики в зоні відчуження і зоні обов'язкового відселення, що сприятиме залученню нових інвестицій та зміцненню енергетичної безпеки країни.

Про це сказали учасники наради під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, повідомляє Урядовий портал.

"Ми вважаємо, що треба створити абсолютно конкурентні умови, щоби ті компанії, які хочуть взяти участь у цих масштабних проектах (щодо вироблення сонячної енергетики), по-перше, зробили це відкрито, публічно, через зрозумілі процедури і механізми для того, щоб ми отримали найкращі інвестиції, мінімізували будь-які втручання і все зробили дуже конкурентно, прозоро", - сказав глава уряду.

За його словами, необхідно зменшити залежність від традиційних джерел.

"Чиста енергія нам потрібна, маємо зменшити нашу залежність від традиційних джерел. У нас є можливість розмістити потужне обладнання для того, щоб виробляти електроенергію. Ми бачимо, що інфраструктурно ми можемо її прийняти і розподілити по території країни. Це інвестиції, енергетична безпека нашої країни", - наголосив Гройсман.

Участь у заході взяли керівники профільних міністерств, Держагентства з управління зоною відчуження, "Укренерго", Офісу залучення та підтримки інвестицій. Під час наради обговорювалися підходи та проблемні питання підготовки щодо реалізації проектів вироблення сонячної енергії та залучення інвесторів.

Нагадаємо, 23 листопада 2016 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову №912 "Деякі питання стимулювання розвиту зони відчуження та зони безумовного (обов'язкового) відселення", яка визначає розмір орендних ставок за використання державного майна, розташованого в зоні відчуження та зоні безумовного (обов'язкового) відселення, а також має стимулювати залучення інвестицій в проекти відновлювальної енергетики в зоні відчуження.

Спеціалісти вже відібрали масив 1172 Га на території зоні відчуження для розміщення об'єктів сонячної енергетики, а у грудні 2016 року ДАЗВ опублікувало інформацію про можливість подання заявок на відведення земельних ділянок під розміщення об'єктів альтернативної енергетики на території зони відчуження. На даний час надійшло близько 60 заявок від іноземних та вітчизняних інвесторів загальною площею, що перевищує обсяги території, яка запропонована.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-