Росія хоче примусити Енергоатом відмовитися від політики диверсифікації ‒ європейський експерт

Росія хоче примусити Енергоатом відмовитися від політики диверсифікації ‒ європейський експерт

Укрінформ
НАЕК «Енергоатом» опинилася під інформаційною облогою російських ЗМІ з тих пір, як почала диверсифікувати постачання ядерного палива і устаткування. Громадськість залякують "новим Чорнобилем", якщо Україна не постачатиме обладнання та паливні збірки з Росії.

Про це пише голова експертної організації «Бізнес-рада «Україна-ЄС» Джеймс Вілсон у своєму блозі у виданні Brussels Сhronicle.

«Енергоатом є головною мішенню для російського ядерного лобі в Україні і опинився під постійною облогою ЗМІ протягом останніх трьох років – з тих пір, як він почав диверсифікувати базу постачання шляхом придбання ядерного палива і устаткування від західних постачальників», ‒ написав Вілсон.

Він наголосив, що проплачені «експерти» та проросійські медіа продовжують робити панічні заяви, розповідаючи про можливість руйнації української атомної енергетики та повтор Чорнобильської катастрофи, якщо не будуть прийняті радикальні заходи – і серед них, звісно, необхідність купувати російське ядерне паливо і устаткування для атомних електростанцій.

«Атаки тепер стають брудніші, коли українсько-чесько-польський консорціум планує завершити будівництво нових атомних потужностей на Хмельницькій АЕС. Ці потужності призначені для постачання електроенергії на європейські ринки, і становлять конкуренцію двом російськими проектами, які також наближаються до завершення. Росія будує дві атомні станції: у Білорусі і біля Санкт-Петербурга у Росії. Кремль тепер шукає способи перешкодити завершенню проекту на Хмельницькій АЕС ще раз, використовуючи чорний PR», ‒ зазначив експерт.

Він також розповів, що в центрі атак опинилося українське підприємство СНВО «Імпульс», що було багаторічним постачальником обладнання для Енергоатома.

«Це унікальна українська науково-дослідна та виробнича компанія, яка розробляє власні рішення з автоматизації складних систем. Компанія розташована у Сєверодонецьку Луганської області – недалеко від кордону з Росією, тож вона має історію контрактів з російськими клієнтами. Але в даний час Імпульс не має ділових відносин з Росією. Крім того, на сьогодні компанія має солідну репутацію на основі підтверджених тендерів у партнерстві з французькою компанією Areva, чеською компанією Skoda і словацькою компанією VUJE, що фінансуються ЄБРР», ‒ розповів Вілсон.

Експерт підкреслив, що проросійські ЗМІ вирішили «вичавити» СНВО «Імпульс» з ринку, розпочавши так зване розслідування поставки боромірів на Южно-Українську АЕС у 2013 році.

«За даними «розслідування», обладнання було визнане неякісним, а Енергоатом був звинувачений у отриманні відкатів. Це при тому, що замовник був повністю задоволений якістю обладнання та його стандартами. Такого роду розслідування має слід проросійських ЗМІ і супроводжується емоційними твердженнями, що Імпульс досі має контракти з російськими компаніями і робить «бізнес на крові», ‒ відзначив Вілсон.

Як відомо, СНВО «Імпульс» виробляє автоматизовані системи контролю і управління для атомних електростанцій і залізниць. За останні роки Імпульс став переможцем семи тендерів, що проводилися Енергоатомом за правилами Європейської комісії у рамках кредиту ЄБРР і Євратому на модернізацію українських АЕС. Жодних претензій до Імпульсу у модераторів тендеру не виникало.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-