Україна отримає найсучасніше сховище для відпрацьованого ядерного палива

Україна отримає найсучасніше сховище для відпрацьованого ядерного палива

Фото
Укрінформ
Українська делегація ДП "НАЕК "Енергоатом" відвідала заводи Holtec International у США, на яких виробляється обладнання для українського централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. 

Про це пише прес-служба Енергоатома.

«Ми дуже задоволені побаченим. Якість окремих елементів обладнання, які вже виготовлені американськими фахівцями на наше замовлення, переконливо свідчить, що Україна отримає одне з найсучасніших і найбезпечніших у світі сховищ для відпрацьованого ядерного палива», - наголосив президент Енергоатома Юрій Недашковський. 

Він зазначив, що рівень оснащеності виробничих потужностей Holtec International відповідає лідерським позиціям цієї компанії на світовому ринку послуг із забезпечення зберігання відпрацьованого ядерного палива. 

На заводі Holtec International у місті Оррвілл проектній групі Енергоатома зі спорудження ЦСВЯП презентували спеціалізоване виробництво, що виготовляє так звані «корзини», в яких розміщуються тепловиділяючі збірки з відпрацьованим ядерним паливом. Матеріал «корзин» (промислова назва «Метамік HT») та технологія його виробництва  є одним з «ноу-хау» компанії Holtec International, що дозволило їй зайняти провідне місце на ринку послуг із забезпечення зберігання відпрацьованого ядерного палива. Така «корзина» та цільнозварний двостінний контейнер з нержавіючої сталі, в який вона вкладається, забезпечують необхідну ізоляцію відпрацьованого палива від навколишнього середовища, і разом з радіаційно-захисним контейнером забезпечує ядерну та радіаційну безпеку при зберіганні відпрацьованого ядерного палива на багато десятків років.

Завод у місті Камдені, де також перебували українські фахівці, є новоствореним виробництвом із сучасним металообробним устаткування, пов’язаним у автоматизовані технологічні ланцюжки, на якому виготовлятимуться захисні контейнери для зберігання ВЯП.

Групі Енергоатома була надана вичерпна інформація стосовно системи якості, яка застосовується Holtec International на виробничих потужностях. Зазначена система відповідає міжнародним стандартам ISO, а також спеціальним вимогам, встановленим Енергоатомом для устаткування, важливого для безпеки. Система якості Holtec International дозволяє безперервно відслідковувати і задокументовувати весь процес виготовлення будь-якого виробу від замовлення вихідного матеріалу до відвантаження виробу замовнику. Компанія має кваліфікований персонал, як на рівні технологів, так і робітників, який має необхідний досвід у виготовленні та перевірці показників якості устаткування, подібного до того, що постачатиметься на замовлення Енергоатома для проекту ЦСВЯП.

Довідка. Згідно із контрактом, укладеним з Енергоатомом, для ЦСВЯП Holtec International постачатиме спеціальне технологічне устаткування для поводження з відпрацьованим ядерним паливом за технологією, передбаченою у проекті будівництва ЦСВЯП, яка також розроблена Holtec International. Перш за все, це контейнери для зберігання та перевезення відпрацьованого ядерного палива, а також допоміжне устаткування для поводження з такими контейнерами, вага яких складає 150 – 170 тонн. 

Holtec International є багатопрофільною компанією, яка виробляє устаткування як для АЕС, так і для теплових станцій на традиційному паливі. Основним напрямком діяльності компанії є розробка та постачання технологій та устаткування для зберігання відпрацьованого ядерного палива промислових атомних реакторів. У цій сфері компанія є визнаним лідером. На ринку США, пов’язаному із забезпеченням зберігання відпрацьованого палива, компанія Holtec International займає більше 50% обсягів ринку, реалізує також багато проектів, пов’язаних із зберіганням ВЯП,  у інших країнах, зокрема, в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-