Енергоатом оголосив тендер на будівництво

Енергоатом оголосив тендер на будівництво "ядерного" сховища під Чорнобилем

Укрінформ
ДП НАЕК "Енергоатом" оголосило тендер на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Зоні відчуження (між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка та Стечанка Київської області).

Відповідне оголошення розміщене у системі ProZzoro.

Як зазначається, очікувана вартість проекту становить 939,084 млн грн (з ПДВ). Тендерні пропозиції приймаються до 6 червня 2017 року.

Очікується, що роботи повинні бути виконані протягом 24 місяців з моменту укладення контракту - тобто, по 20 липня 2019 року.

Нагадаємо, у березні компанія ПАТ «Укренергомонтаж» приступила до будівництва нової залізничної лінії неподалік від Чорнобильської атомної електростанції. Додаткова гілка з'єднає будівельний майданчик ЦСВЯП та існуючу лінію Вільча-Янов залізниці Овруч-Чернігів. Повністю закінчити роботи планують в квітні 2018 року, після чого нова гілка зможе використовуватися для доставки в ЦСВЯП відпрацьованого ядерного палива з діючих українських атомних електростанцій. 

Крім того, до серпня 2017 року має бути підготовлений майданчик для Централізованого сховища.

Довідка. ДП НАЕК "Енергоатом" за підсумками міжнародного тендеру підписав в 2005 році угоду про будівництво ЦСВЯП з Holtec International. Додаткова угода до контракту від 26 січня 2015 року передбачає, що проектування і будівництво сховища буде здійснювати Енергоатом, а поставки спеціального обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива і його транспортування - корпорація Holtec. Також передбачена передача українській стороні технології Holtec по виробництву контейнерів для зберігання ВЯП (виробництвом займатиметься Сумський завод "Заводенергомаш").

Таким чином, Holtec до кінця 2020 року поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання ВЯП, подальше їх виробництво буде здійснюватися в Україні.

Щороку Україна витрачає близько 200 млн дол. на зберігання відпрацьованого ядерного палива у Росії. З чотирьох працюючих АЕС України лише Запорізька АЕС має власне пристанційне сховище для зберігання ВЯП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-