Комісія Київради проти ухвалення проекту Трудового кодексу

Комісія Київради проти ухвалення проекту Трудового кодексу

Укрінформ
На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків депутати погодили звернення до Верховної Ради України та Кабінету міністрів України щодо неприпустимості ухвалення запропонованого проекту Трудового кодексу.

Про це повідомляє прес-служба Київради.

"Запропоновані проектом Трудового кодексу України норми суттєво обмежують права працівників та викликають ризики експлуатації працівників роботодавцем. Зокрема, роботодавцям надається право вести відеоспостереження за працівниками, здійснювати прослуховування робочих місць та контролювати роботу працівників за допомогою інших технічних засобів. Також встановлено низку норм, що передбачають матеріальну відповідальність і навіть звільнення за розголошення комерційної таємниці роботодавця. Проте визначення комерційної таємниці є розмитим та недосконалим" - наголошується в пояснювальній записці проекту рішення.

Як зазначив автор відповідного звернення депутат Київради Володимир Бохняк, відповідно до статті 153 цього проекту Трудового кодексу, фактично скасовується 40-годинний робочий тиждень. "Цією статтею передбачено запровадження «ненормованого робочого часу», таким чином роботодавці матимуть право примушувати працівників працювати понад 40 годин на тиждень. Оскільки мінімальний розмір додаткової оплати в жодний спосіб не регулюється, роботодавець може примусити працівника працювати понаднормово, не оплачуючи додаткові години його праці", - наголошує він.

Водночас депутати Київради відзначають кілька позитивних норм проекту Трудового кодексу. Йдеться, наприклад, про збільшення до 28 днів щорічної відпустки, звільнення працівників від сплати судового збору в усіх категоріях справ. Однак, на їхню думку, ці зміни неспівмірні негативним компонентам документу.

Рішення щодо відповідного звернення прийматимуть депутати на пленарному засіданні Київради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-