Парфумерія і фармацевтика шкодять Чорному морю не менше, ніж нафта - Семерак

Парфумерія і фармацевтика шкодять Чорному морю не менше, ніж нафта - Семерак

Укрінформ
Висновки спільних Чорноморських досліджень у рамках проекту ЄС/ПРООН, що здійснювалися групою міжнародних екологів, свідчать про те, шкоду стану акваторії Чорного моря наносять не лише нафтопродукти, які потрапляють у море, а й продукти фармацевтичної та парфумерної промисловості.

Про  це міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак сказав на брифінгу після засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Було виявлено нові забруднювачі вод Чорного моря. Вперше в українській акваторії були застосовані сучасні методи хімічного аналізу, які показали, що не лише нафтопродукти несуть забруднення, а й в тому числі продукти фармацевтичної та парфумерної промисловості», - сказав Семерак.

За його словами, це новий виклик, на який необхідно відреагувати, оскільки на надмірне накопичення таких концентрацій в тканинах морських організмів - це реальна проблема.

Крім того, урядовець звернув увагу на надмірне збагачення органікою Чорного моря. «Основним джерелом такого забруднення є води Дунаю і для нас це є чіткий сигнал, що ми повинні активізувати нашу присутність в Дунайській стратегії та участь України у роботі в рамках такого інструменту», - додав міністр.

Він  розповів про останні дані міжнародної екологічної експедиції щодо основних зміни кисневого шару в акваторії моря та зафіксовані проблеми із морським сміттям. Також було оприлюднено інформацію щодо розподілу видів дельфінів у Чорному морі, нових груп мікробів, знайдених у безкисневому шарі, стану інвазивних видів versa «аборигенних» видів.

«Варто зазначити, що 73% морського дна, за результатами досліджень в акваторіях морського дна, відповідають критеріям гарного економічного стану і 27% - перебувають у незадовільному стані. Ми тепер розуміємо, де локалізовані ці 27% і це допоможе ухвалювати відповідні правильні управлінські рішення», - додав Семерак.

Наукові висновки базуються на результатах Спільних Чорноморських досліджень, що здійснювалися в Україні та Грузії у 2016 році, у рамках проекту ЄС/ПРООН «Покращення екологічного моніторингу в Чорному морі (EMBLAS-II)».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-