Україна щомісяця втрачає 2-4 мільярди через блокаду на Донбасі - Гройсман

Україна щомісяця втрачає 2-4 мільярди через блокаду на Донбасі - Гройсман

Укрінформ
"Енергетична блокада" несе загрози для вітчизняної металургії, підриває національну економіку та можливості до виконання соціальних програм, підтримки національної безпеки. Таким чином, кожен українець своїми втратами заплатить за цю блокаду. 

Про це під час спілкування з журналістами у Вінниці сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє Урядовий портал

"Сьогодні 2-4 млрд [грн] щомісяця ми втрачаємо. Це сьогодні та ціна втрат [від блокади]", - підкреслив Прем'єр.

Він наголосив, що українські надра, у тому числі вугілля, сьогодні знаходяться на території, яка тимчасово не підконтрольна Україні.

Антрацитове вугілля потрібне Україні технологічно, зауважив глава уряду. Третина електричної енергії в Україні виробляється з вугілля: частина - з антрацитного, яке не добувається на підконтрольній території, частина - з вугілля марки "Г", яке добувається на підконтрольній території.

Крім того, антрацитове вугілля потрібне для потреб української металургії, у галузі якої працюють 300 тис. людей. Цей комплекс важливий для експорту українських товарів і входження в Україну валюти. У свою чергу, це забезпечує підтримку валютного балансу та національної валюти.

Підприємства, що виробляли вугілля і компоненти, потрібні для металургії, працювали на непідконтрольних територіях, але усі вони були зареєстровані в Україні і платити податки в український бюджет, підкреслив Гройсман.

"Те, що ми забирали своє українське вугілля і використовували в українських цілях для металургії і енергетики, було в інтересах України. Ми з цього отримували податки в український бюджет, з цього фінансували усі потреби, які були необхідні. Очевидно, що за блокаду заплатить кожен українець своїми втратами", - підкреслив Прем'єр-міністр.

За відсутності постачання необхідного вугілля, підприємства можуть закуповувати його лише у США або Російської Федерації, зауважив він.

"Блокада відбувається виключно, на мій погляд, в інтересах Російської Федерації", - підкреслив Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-