Гройсман: за 3-5 років Україна зможе відмовитися від імпорту газу

Гройсман: за 3-5 років Україна зможе відмовитися від імпорту газу

Укрінформ
Уряд здійснює низку кроків у напрямку досягнення енергетичної незалежності: збільшує баланс атомної енергетики, нарощує видобуток українського газу, розвиває гідроенергетику.

Здійснені заходи дозволять за 6 років абсолютно зменшити залежність від антрацитового вугілля, заявив під час виставки сільськогосподарської техніки Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Якщо хтось скаже, що уряд недостатньо зробив, щоб забезпечити цю енергетичну безпеку, то це будуть пусті слова, - підкреслив Прем'єр-міністр. - Ми йдемо цим шляхом, і ми забезпечимо, я це гарантую, енергетичну безпеку нашої держави".

Так, у 2016 році уряд зупинив падіння видобутку українського газу та наростив його видобуток, зауважив Гройсман. Сьогодні Україна має надра, які розвідує, та буде збільшувати обсяг видобутку газу. Прем'єр переконаний, що за 3-5 років, у 2020 році, Україна зможе взагалі відмовитися від імпорту газу.

Крім того, уряд збільшив питому вагу атомної енергетики у балансі електроенергетики з 47% до 57%. "Це реальна економія вугілля, яке раніше спалювалося", - зазначив він.

Гройсман нагадав, що у червні 2016 року на Дністровській ГАЕС був запущений агрегат  - "це 300 МВт електроенергії, яка виробляється на гідроенергетиці і заміщує сьогодні відповідно вугілля".

Крім того, на Дністровській ГАЕС розпочато будівництво четвертого агрегату на  350 МВт, зазначив глава уряду. "Це все зменшує нашу залежність від вугілля антрацитової групи", - наголосив Гройсман.

У вересні було побудовано дві лінії електропередач від Хмельницької та Рівненської станцій туди, де був дефіцит енергії - у центрі країни. "Це ще один захід, де ми довантажили атомну енергетику", - зауважив він.

Сьогодні також будується лінія від Запорізької атомної електростанції.

У березні 2017 року буде закінчено модернізацію одного блоку на Трипільській ТЕС, що передбачить перехід з антрацитової групи вугілля на газову групу, що виробляється на контрольованій Україною території.

"Це означає, що по року з наступного опалювального сезону близько 2,5-3 млн тонн ми вже зможемо зекономити, тобто не отримувати антрацитову групу вугілля. Було 9 млн тонн споживання, а стане 6 млн тонн. І ми йдемо далі. За наступний рік зможемо зменшити ще на 2,5-3 млн. Це вже буде абсолютно зменшена залежність", - підкреслив глава уряду.

"Тому той, хто говорить, що нічого не зроблено, або нічого не розуміє, або не бачить очевидних речей, - наголосив  Гройсман. - Одна справа розмовляти, що нічого не робиться, а інша справа - взяти і зробити. Я впевнений у тому, що ми забезпечимо енергетичну безпеку нашої держави і по електроенергії, і по газу".

Говорячи про структуру електроенергії у країні, Гройсман зазначив, що 57% виробляється атомною енергетикою, третина - з теплової енергії, вугілля, на теплоелектростанціях, 9% - гідроенергетикою, також є частина альтернативної енергетики.

Україна споживає 24 млн тонн вугілля, з яких 9 млн тонн - антрацитове вугілля. Воно видобувається з українських надр на тимчасово непідконтрольних територіях, наголосив глава уряду.

"Наше завдання - зробити енергетичну систему незалежною. Ми над цим сьогодні активно працюємо. Але на певний період часу нам потрібне це вугілля. Тому заблокувавши це вугілля і все те, що потрібно для металургійного комплексу України, в чому є ризик - я тут стою на позиції звичайних українських громадян - це відключення електроенергії. Я все зроблю для того, щоб цього не допустити. Але якщо запаси вугілля  зменшуватимуться, іншого варіанту просто не залишиться", - зауважив він.

У цьому зв'язку уряд ввів надзвичайні заходи в енергетичному секторі, щоб продовжити термін роботи з тих запасів, які були раніше якісно сформовані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-