Україна подала позов до СОТ проти Росії щодо обмеження транзиту

Україна подала позов до СОТ проти Росії щодо обмеження транзиту

Укрінформ
Україна направила до Світової організаціїї торгівлі (СОТ) вимогу про створення Групи експертів у рамках справи щодо численних обмежень транзиту з території України через територію Росії у Казахстан та Киргизстан.

Про це у понеділок, 13 лютого, повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

"9 лютого 2017 року Україна направила в СОТ вимогу про створення групи експертів в рамках справи щодо численних обмежень транзиту з території України через територію Російської Федерації у треті країни: Казахстан та Киргизстан (DS512 "Росія – заходи щодо транзитного руху")", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у міністерстві, з моменту застосування Україною положень Поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі з Європейським Союзом з 1 січня 2016 року Російська Федерація ввела обмеження транзитного руху автомобільними та залізничними шляхами з території України через територію Російської Федерації до Республіки Казахстан, а з 1 липня 2016 року - і до Киргизької Республіки. За оцінками експертів, близько 79% експортних поставок з України до Казахстану та 95% до Киргизстану зазнали негативного впливу від обмежень та часткової заборони з боку Росії.

В рамках роботи по протидії агресії Російської Федерації в торговельній сфері та з метою захисту інтересів України та українських експортерів Мінекономрозвитку в минулому році розпочало процес врегулювання суперечки в рамках СОТ щодо згаданих обмежень. Оскільки на першому етапі РФ не готова була до врегулювання суперечки та не вжила заходів щодо скасування неправомірних, дискримінаційних та економічно необгрунтованих обмежень у сфері транзиту, українська сторона продовжила розгляд справи згідно зі встановленою процедурою, і для початку наступного етапу розгляду суперечки (розгляду справи по суті) до СОТ було направлено вимогу про створення групи експертів, зазначили у Мінекономрозвитку.

"З моменту застосування обмежувальних заходів, що оскаржуються, експорт товарів з України до країн Центральної/Східної Азії в 2016 році знизився на 38,3% в порівнянні з 2015 роком. В цілому втрати експорту товарів до Казахстану та Киргизстану оцінюються в обсязі понад $0,4 млрд. Ми глибоко переконані, що торговельна агресія Російської Федерації, в тому числі неправомірні дії з обмеження транзиту (а де-факто майже повна заборона) з України у треті країни, повинні здобути об’єктивну оцінку експертів Світової організації торгівлі та безумовно мають бути скасовані. Це сприятиме усуненню порушення прав та інтересів українських виробників та експортерів з боку Російської Федерації та дозволить нашій державі відновити свій транзитний потенціал. Ми віримо в обгрунтованість нашої позиції і докладатимемо всіх зусиль для її доведення", - прокоментувала заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України – торговий представник України Наталія Микольська.

Як підкреслили у міністерстві, позиція України для розгляду цієї справи грунтується на чітких юридичних аргументах та підкріплена беззаперечними доказами, що забезпечує підтримку ключовими зарубіжними партнерами, серед яких, в першу чергу, ЄС та США.

Позов щодо обмеження транзиту став вже другим позовом України в СОТ проти Російської Федерації за останній час. Наразі ведеться збір матеріалів для підготовки наступного позову, який охоплюватиме численні заборони та обмеження на імпорт українських товарів до РФ.

Як відомо, 14 вересня 2016 року від України направлено вимогу до СОТ про консультації з Російською Федерацією.

10 листопада 2016 року проведено консультації з Російською Федерацією стосовно заходів щодо обмеження транзитного руху. Російською стороною було наголошено на неможливості досягнення узгодженої позиції під час проведення консультацій, оскільки оскаржувані заходи були застосовані з метою забезпечення економічної безпеки та національних інтересів РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-