Приватні оборонні виробники України об’єдналися в Лігу

Приватні оборонні виробники України об’єдналися в Лігу

Укрінформ
Приватні оборонні виробники України створили "Лігу приватних підприємств".

Про це заявив директор Центру досліджень армії Валентин Бадрак під час круглого столу "Потенціал приватних оборонних підприємств України. Шляхи розвитку і подолання проблем", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Потенціал оборонної промисловості у частині приватного сектору повністю не використаний. Тому приватні оборонні підприємства створюють "Лігу приватних підприємств", які будуть надавати якісь рекомендації і, ми сподіваємось, влада буде до них прислухатися", - сказав Бадрак.

На переконання почесного голови корпорації "УкрІнМаш" Віталія Немилостивого, в Україні необхідно створити рівні умови для суб'єктів господарювання в оборонному комплексі.

"Після того, як почалися ці події в Криму та на сході України, було відмінено ліцензування виробництва і це дало поштовх до того, що багато підприємств почали відновлювати оборонну продукцію та продукцію подвійного використання. Сьогодні законодавче поле відстало від тієї ситуації, яка є в Україні. В нас немає рівних умов для суб'єктів господарювання, коли ми говоримо про оборонний комплекс", - сказав Немилостивий.

Він розповів, що приватні підприємці не можуть вийти на світовий ринок, оскільки всі дії необхідно узгоджувати з Державним концерном "Укроборонпромом". На думку Немилостивого, така ситуація не лише залишає за державним концерном монопольне право на продаж зброї, але і вбиває здорову конкуренцію на ринку.

"А зараз, щоб вийти на світовий ринок, треба прийти в "Укроборонпром" - до прямого конкурента і з ними погодити проведення переговорів, з ним встановити ціну. Це є монопольне право. Але у нас в державі є орган, який слідкує за нерозповсюдженням зброї", - сказав він.

Почесний голова корпорації "УкрІнМаш" підкреслив, що система з продажу і виготовлення зброї, яка зараз існує в Україні, вже застаріла, тому її необхідно змінювати.

"Нашу систему треба змінювати, бо діюча не дає можливості отримувати нашим ЗСУ зброю у найкоротший термін і за помірними цінами, а також не дозволяє провести лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності", - підкреслив Немилостивий.

Водночас, на його переконання, в стратегічних напрямках оборонного сектору має залишитись державна форма власності. 

"Державна форма має залишитися в стратегічних, важливих напрямках. У державному секторі треба залишити хімію, спецзв'язок та інші галузі, які не можна передавати в приватні руки", - підсумував Почесний голова корпорації "УкрІнМаш".

Присутній на круглому столі радник гендиректора ДК "Укроборонпром" Сергій Тетерук розповів, що частка приватного сектору у державному оборонному замовлені збільшується. Тим паче зараз розробляється закон, який дозволить приватним підприємцям більш тісно співпрацювати з державою в оборонному секторі.

"Зараз проходить міжвідомче погодження проекту закону "Про виробництво зброї". Там передбачена можливість отримання коштів на підготовку виробництва підприємствами недержавної форми власності на зворотній основі. Якщо держава бачить, що приватне підприємство розробляє той зразок, який їй потрібен, то за цим проектом закону держава може вкласти гроші з їх повернення", - сказав Тетерук.

Варто зазначити, що приватні підприємці презентували учасникам круглого столу деякі новітні розробки. Наприклад, спеціалізований броньований автомобіль "Козак-2М", бронеавтомобіль з підвищеним рівнем захисту від мін "Козак-2" та безпілотник "Фурія".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-