Нафта дорожчає на повідомленнях про перебої поставок з Лівії

Нафта дорожчає на повідомленнях про перебої поставок з Лівії

Укрінформ
Ціни на нафту в понеділок зростають, оскільки інвестори відіграють повідомлення про те, що Лівії, яка є членом ОПЕК, не вдається наростити поставки на ринок "чорного золота" через внутрішні конфлікти, що зберігаються в країні.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість лютневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 0,56% - до 55,52 долара за барель. Ціна лютневих ф'ючерсів на нафту марки WTI піднялася на 0,74% - до 53,33 долара за барель.

ОПЕК на засіданні 30 листопада домовилася про скорочення свого видобутку на 1,2 мільйона барелів за день - до 32,5 мільйона барелів - і пізніше підтвердила ці плани. При цьому від зобов'язань щодо скорочення видобутку були звільнені дві країни - Лівія і Нігерія.

У Відні 10 грудня відбулась зустріч ОПЕК з нафтовидобувними країнами поза організацією. Одинадцять країн, що не входять в ОПЕК, погоджували скорочення свого видобутку сумарно на 558 тисяч барелів за добу, у тому числі Росія - на 300 тисяч барелів. Скорочення розпочнеться з січня. Угода укладена на перше півріччя з можливістю пролонгації.

На цьому фоні інвестори звернули увагу на повідомлення про те, лівійське угрупування перешкоджає руху нафти по трубопроводу з родовищ "Ель-Філь" і "Шарара". Про це агентству Блумберг заявив інженер Mellitah Oil & Gas Халед Хадлуль (Khaled Hadloul), що працює в "Ель-Філі".

"Лівія є найбільшою ключовою змінною, що впливає на пропозицію (нафти - ред.) у короткостроковій перспективі, тому факт наявності невизначеності в тому, коли робота на родовищах поновиться, надає підтримку ринку", - заявив агентству Блумбрег головний ринковий аналітик CMC Markets Рік Спунер (Ric Spooner).

Станом на 09:15 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 55,45 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 55,52 долара за барель, що на 31 цент вище за рівень закриття торгів ($55,21).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-