OPAL для Газпрому: Польща подає до суду на Єврокомісію

OPAL для Газпрому: Польща подає до суду на Єврокомісію

Укрінформ
Польща подає до суду ЄС на Єврокомісію за її рішення про передачу російському Газпрому у фактично мопопольне використання газопроводу OPAL, яким газ з “Північного потоку” постачається до країн Європи. 

Про це в понеділок під час прес-конференції у Варшаві заявив керівник польської нафтогазової компанії PGNiG Пьотр Возьняк, інформує власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Ми не хочемо, щоб рішення Єврокомісії у будь-якій формі набуло чинності”, - заявив Возьняк.

За його словами, польська компанія звинувачує Єврокомісію за 14 пунктами і хоче розгляду цієї справи в суді ЄС за прискореною процедурою.

Возьняк поінформував, що це перший з низки юридичних кроків, які польська компанія планує здійснити проти Єврокомісії і німецького регулятора ринку – компанії Bundesnetzagentur. 

“Рішення і характер дій Єврокомісії і Bundesnetzagentur є безпрецедентними. Вони відкидають розвиток конкуренційного ринку газу і розширюють привілеї Газпрому, що в результаті може призвести до отримання російською компанією монополії у поставках газу до центральної та східної Європи. Це є серйозною загрозою для безпеки постачання газу до Польщі й усього регіону”, - наголосив Возьняк.

Як повідомлялося, Єврокомісія наприкінці жовтня ухвалила рішення, що дозволяє російському монополісту Газпрому збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни зможуть використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20% можливостей, то й весь газопровід.

Газопровід OPAL був уведений в експлуатацію у 2011 році та є продовженням "Північного потоку" на північних кордонах Німеччини. Його метою є постачання російського газу до країн Центральної та Східної Європи, зокрема, через Чехію.

Під час візиту до Польщі Президента України Петра Порошенка 2 грудня Варшава і Київ прийняли спільну декларацію про засудження рішення Єврокомісії надати монопольний доступ Газпрому до газопроводу OPAL, що шкодить інтересам обох країн, а також енергобезпеці ЄС. Київ і Варшава підкреслили, що це рішення суперечить санкційній політиці ЄС, оскільки стимулює додаткові грошові надходження до Російської Федерації, одночасно обмежуючи прибутки України від транзиту газу. Київ і Варшава в декларації наголосили, що Єврокомісія повинна переглянути це рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-