Україна втратила одну позицію в рейтингу Paying Taxes

Україна втратила одну позицію в рейтингу Paying Taxes

Укрінформ
У щорічному рейтингу Paying Taxes, що проводиться мережею фірм PwC і групою Всесвітнього Банку, за легкістю сплати податків із 190 країн Україна зайняла 84, втративши за рік одну позицію через збільшення часу на заповнення звітності з податків.

Про це на прес-конференції у Києві "Результати дослідження Групи Всесвітнього Банку: оцінка позиції України у світовому рейтингу простоти сплати податків" заявив партнер PwC Україна Вячеслав Власов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна у рейтингу "Оподаткування" із 190 країн займає 84 стабільне "середнє" становище серед інших країн світу. На стабільні позиції у рейтингу впливає факт подання в нашій країні податкової звітності в електронному вигляді. Цього року позиції України погіршали на 1 процентний пункт порівняно з минулим роком", - сказав він.

За словами Власова, на те, що Україна втратила одну позицію в загальному рейтингу, впливає втрата на два пункти позиції до 126 місця - часу, витраченого на заповнення звітності з податків.

У порівнянні України з 32 країнами ЄС і з країнами з режимом вільної торгівлі з ЄС за рівнем загального податкового навантаження Україна ближче до кінця списку (рівень Словаччини), за кількістю часу витраченого на підготовку і подання податкової звітності - кінець списку (рівень Болгарії), за кількістю податкових платежів - ближче до лідерів списку і по індексу "Після подання податкової звітності" - ближче до кінця списку (рівень Греції), розповів Власов.

Зокрема, експерт оцінив позицію України серед 19 країн Східної Європи і Центральної Азії у розрізі елементів рейтингу.

У розрізі загального податкового навантаження, йдеться про відношення сплачених податків до прибутку до оподаткування, лідером є Македонія - 13%. Україна займає 16 місце з 51,9%. Власов відзначив, що цей показник не змінився порівняно з минулим роком.

За кількістю часу, витраченого на підготовку і подання податкової звітності, не включаючи бухгалтерську і первинні документи, лідером теж є Македонія з результатом 119 годин, а Україна - 18 місце (356 годин). Цей показник погіршав в основному за рахунок збільшення часу на складання звітності з ПДВ.

У розрізі кількості податкових платежів, частоти подання податкових декларацій і сплати податків Україна ділить перше місце з Грузією (5 платежів). Цей показник не змінився і відображає, на думку Власова, факт подання звітності в електронному вигляді.

Новим елементом у рейтингу є індекс "Після подання податкової звітності", на нього впливає час, потрібний платникові податків на виправлення помилок у декларації, на проведення перевірки виправленої декларації, подання платником податків заяви на відшкодування ПДВ і на саме отримання відшкодування ПДВ. Тут лідер - Сербія з індексом 94 з 100 можливих, в України 9 місце (індекс 79,3).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-