Кібератака не становить реальної загрози для енергосистеми - глава

Кібератака не становить реальної загрози для енергосистеми - глава "Укренерго"

Укрінформ
Кібератака, якої зазнали численні держустанови та відомства у п'ятницю, не становить реальної загрози для вітчизняної енергосистеми.

Про це написав у Facebook глава НАК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Реальних загроз для енергосистеми цей вірус не становить, фаховість наших диспетчерів і інженерів дозволяє управляти ОЕС України і за відсутності частини програмних комплексів, які працюють під операційною системою Windows", - зазначив він.

Ковальчук висловив сподівання, що скоро проблему буде вирішено. "Ми активно працюємо над всім комплексом питань щодо кібербезпеки вже 6 місяців", - підкреслив він.

Водночас глава "Укренерго" зауважив, що не можна недооцінювати ризики для критичної інфраструктури, які становлять різноманітні види шкідливого програмного забезпечення. "Крім загальнорозповсюджуваних, ми вже стикалися зі спеціально розробленими для завдання шкоди саме енергетичному сектору. Вважаю, що всі державні установи і підприємства мають об'єднати свої зусилля з приватним сектором у напрацювання дієвих механізмів захисту від сучасних форм тероризму", - наголосив він.

"Робота адміністративного персоналу сьогодні точно не покаже рекорд продуктивності (більшість комп'ютерів вимкнена або відключена від мережі), окрім фахівців зі сфери ІТ - у них попереду безсонна ніч, а може, і не одна", - резюмував Ковальчук.

Як повідомляв Укрінформ, у комп'ютерних мережах ряду державних та приватних підприємств України сьогодні зафіксовано збої через втручання у їхню роботу.

За інформацією ЗМІ, хакерських атак сьогодні зазнали банки "ТАС", Ощадбанк, "Південний", ОТП, Укрзалізниця, аеропорт Бориспіль, мережа "Епіцентр", "Нова пошта", ДТЕК, "Укренерго", "Київенерго", "Укрпошта", "Укртелеком", мережа заправок ТНК, ПБГ "Ковальська", ТРК "Люкс", "Київводоканал", видання "Кореспондент", сайт Кабміну і ряду міністерств, Пенсійний фонд, Київська міська державна адміністрація, а також "Запоріжжяобленерго", "Дніпроенерго" та Дніпровська електроенергетична система.

За даними речника Нацполіції Ярослава Тракала, на цей час до кіберполіції надійшло 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-