ПриватБанк докапіталізують ще на майже 40 мільярдів - Мінфін

ПриватБанк докапіталізують ще на майже 40 мільярдів - Мінфін

Оновлено
Укрінформ
Держава виділить 38,5 млрд грн на додаткову капіталізацію ПриватБанку. Таке рішення було ухвалене сьогодні на позачерговому засіданні Кабміну.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України на своїй сторінці у Facebook

"38,5 млрд грн виділить держава на додаткову капіталізацію ПАТ КБ "ПриватБанк". Таке рішення прийнято у п'ятницю, 23 червня, на позачерговому засіданні Кабміну", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у Мінфіні, рішення було прийнято урядом на підставі пропозицій Національного банку України, з урахуванням рекомендацій Експертно-аналітичної ради з питань участі держави у статутному капіталі банків та на основі висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Водночас на сайті Мінфіну повідомляється, що "висновок аудитора свідчить про те, що банк був у гіршому стані, ніж вважалося на момент переходу банку в державну власність, та змушений сформувати додаткові резерви для покриття збитків від кредитних операцій". 

"Отже, держава як акціонер знову змушена підтримати банк додатковим капіталом, щоб надалі забезпечити нормальну роботу та розвиток банку", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, процес докапіталізації проходитиме у два етапи та буде проведений шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики в обмін на акції банку. На першому етапі передбачається випустити ОВДП на суму 22,5 млрд грн.

"Монетизація цих облігацій не передбачена, а отже додаткова капіталізація банку не вплине на валютний ринок та рівень інфляції", - запевнили у Мінфіні.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 18 грудня 2016 року на підставі пропозиції Національного банку ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПАТ "ПриватБанк". Відповідно до цього рішення, 100% акцій банку належить державі в особі Міністерства фінансів. За даними уряду, рішення щодо націоналізації ПриватБанку дозволило захистити понад 20 млн громадян України, які зберігають кошти в цьому банку та користуються його послугами. 

При цьому колишні власники зобов’язалися реструктуризувати кредитний портфель до 1 липня 2017 року для відшкодування державі завданих збитків.

Як повідомлялося, Ігор Коломойський звернувся до Печерського районного суду столиці з проханням розірвати договір поруки з Нацбанком за боргами ПриватБанку.

Після націоналізації ПриватБанку держава вклала у фінустанову суму, еквівалентну 5% ВВП.

За даними аудиту, про який повідомив Bloomberg, 99,4% корпоративного кредитного портфеля ПриватБанку на кінець 2016 року складали позики, видані пов'язаним з колишніми акціонерами компаніям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-