Кабмін затвердив проект будівництва «ядерного» сховища

Кабмін затвердив проект будівництва «ядерного» сховища

Укрінформ
Уряд затвердив проект будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій (ЦСВЯП) за рахунок ДП «НАЕК «Енергоатом».

Про це повідомляє Урядовий портал

В уряді сподіваються, що Україна зробить суттєвий крок уперед щодо створення першої за часи незалежності власної ядерної установки, експлуатація якої дозволить змінити існуючу схему поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій та позбутися залежності від послуг російських підприємств з тимчасового зберігання, тим самим зміцнити енергетичну безпеку України.

У ЦСВЯП із застосуванням передової технології поверхневого «сухого» зберігання із двобар'єрною герметичною системою ізоляції, що забезпечується обладнанням спеціально спроектованих інженерних систем контейнерного типу компанії «Холтек Інтернешнл» (США), протягом 100 років безпечно зберігатиметься відпрацьоване ядерне паливо Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС.

Фінансування робіт проводитиметься ДП «НАЕК «Енергоатом» за власні кошти, які до введення в експлуатацію сховища компанія вимушена сплачувати російським підприємствам із тимчасового зберігання та переробки відпрацьованого ядерного палива. Кошти державного бюджету України не залучатимуться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-