На форумі Енергетичної хартії українську ГТС назвали найбільш привабливою

На форумі Енергетичної хартії українську ГТС назвали найбільш привабливою

Ексклюзив
Укрінформ
Україна як транзитна держава має взяти участь у розробці транзитної угоди Енергетичної хартії.

Про це заявила начальник Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міненерговугілля України Олександра Козловська у коментарі кореспондентові Укрінформу під час участі в міжнародному форумі Енергетичної хартії.

"Для нас важливий інструмент використання міжнародних платформ, яким є, наприклад, форум Енергетичної хартії, для того, щоб підтвердити ще раз транзитну роль нашої держави у світі. Навіть у важкі часи ми підтвердили свою можливість забезпечувати міжнародний транзит природного газу до країн Європейського Союзу", - сказала Козловська.

Вона розповіла, що на сьогодні в рамках Європейської енергетичної хартії готується проект угоди про транзит - такого документа раніше не було, однак були непоодинокі спроби його розробити.

"Ця ініціатива нова, ще не було підготовчих консультацій чи переговорів щодо цієї нової угоди. На мою думку, Україна має брати активну участь у підготовці протоколу, ми зацікавлені в укладенні такої угоди - щоб ще раз підтвердити транзитну роль нашої держави", - переконана представник міністерства.

На її думку, Україна на міжнародних подіях має більше простору для демонстрації своїх можливостей щодо здійснення транзиту.

"Як ми сьогодні чули, представник Словацької Республіки також підтвердив, що український газотранспортний маршрут є найбільш привабливим, економічно та політично незалежним, якщо порівнювати з іншими маршрутами", - зазначила Козловська.

Вона наголосила, що конкурентність України у транзитному питанні цілком залежить від дотримання правил Європейського Союзу.

"Транзитні маршрути мають бути економічно, а не політично обгрунтованими", - додала представник Міненерговугілля.

Україна є учасником Хартії з 1999 року (відповідні документи були ратифіковані роком раніше). Російська Федерація підписала Хартію та Договір до Енергетичної хартії, однак у 2009 році відмовилася ратифікувати його, так і не ставши учасником.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-