Чиста енергетика: світові тренди та прогнози 2017

Чиста енергетика: світові тренди та прогнози 2017

Укрінформ
Чиста енергетика сьогодні – це багатомільярдна галузь зі сформованою конкуренцією серед постачальників, розвиток якої стимулюється законодавчо в цілому світі  та підкріплений зобов'язаннями, прийнятими в Парижі в 2015 році.

Попри минулорічне 18%-ве ($ 287,5 млрд) зменшення інвестицій в сектор (або 23% - без врахування великої гідроенергетики) порівняно з піковим 2015 роком ($ 348,5 млрд.), інвестиції в відновлювані джерела енергії (ВДЕ) вдвічі перевищили фінансування викопного палива в 2016 році, а частка «зелених» технологій в світі зросла з 10,3% в 2015 році до 11,3% в 2016 році . В той же час кількість сонячних та вітроустановок встановили рекорд і склали 127 ГВт. Енергія вітру, сонця, відходів, геотермальна, біомаса, малі гідроелектростанції  додали 138,5 ГВт, в порівнянні з 127,5 ГВт в 2015 році.

Джерело: UN Environment, Bloomberg New Energy Finance

Падіння інвестицій в доларах здебільшого були зумовлені падінням вартості технологій. Наприклад, середні капіталовкладення в доларах за мегават впали більш ніж на 10 % для сонячної та вітроенергетики (Середня вартість капіталу для фотоелектричних проектів, що будувалися в 2016 році була на 13% нижче, ніж в 2015 році,в той час як вітер – на 10 - 11,5%).

Серед інших причин падіння світових інвестицій  в «зелену» галузь можна виділити час, оскільки багато проектів СЕС та ВЕС було профінансовано в кінці 2015, а введені в експлуатацію в 2016 році, і в цьому випадку інвестиційні долари, пов'язані з ними, були віднесені до попереднього року, а нові встановлені потужності були перенесені відповідно на наступний рік.

Найбільш відчутний вплив на показники 2016 року мало сповільнення росту споживання електроенергії в Китаї, де фінансування скоротилося на 32% в порівнянні з попереднім роком, а бум сонячних установок близько 22 ГВт в перші шість місяців 2016 поступився спаду в другій половині року в 6 ГВт.  У той же час, ринок вітроенергетики стабілізувався, вартість обох технологій продовжувала зменшуватися, що на фоні ослаблення юаня призвело до різкого уповільнення загального обсягу інвестицій в доларах. Крім того, було зафіксовано зменшення активності в фінансуванні в Японії (56%), США (на 10%)  та деяких країнах, що розвиваються, а Європа показала 3%-е зростання.

Джерело: UN Environment, Bloomberg New Energy Finance

В цілому, інвестиції в ВДЕ в країнах, що розвиваються впали на 30% до $116600 млн, в той час як в розвинені країни скоротилися на 14% до $ 125 млрд.

Однією з багатообіцяючих інновацій у відновлюваній енергетиці є розміщення двох різних технологій в тому ж місці, з метою спільного використання землі, мережевого підключення, обслуговування, а також для підвищення рівня безперервності. Близько 5.6 ГВ таких «гібридних» проектів були побудовані, або перебувають в стадії розробки по всьому світу,в тому числі гідро-сонячних, вітро-сонячних, сонячних теплових - геотермальних і комбінованих геотермальних потужностей та біомаси.

Чого чекати в 2017 році?

Все частіше компанії розглядають ВДЕ не просто як «зелену» галузь, а як спосіб забезпечення значної частини своїх енергетичних потреб за низькою ціною. Недорога відновлювальна енергетика може форсувати революцію в галузі завдяки тому, як розроблені енергосистеми та в який спосіб вони регулюються. Старі правила замикалися на  дешевій електроенергії базового навантаження, як правило, з вугілля, АЕС або великих гідростанцій, доповнюючи його дорожчими потужностями, зазвичай газу, для покриття піків. Новий спосіб буде орієнтований на локально доступні джерела відновлюваної  енергії.

Нові АЕС будуть надалі залишатися політичною іграшкою, якщо наступне покоління для ядерної енергії не зможе забезпечити безвідмовну конструкцію за доступною ціною.

В 2017 році прогнозується подвійне (700 МВт в цьому році до 1,5 Гвт) зростання акумулюючих технологій , зокрема це літій-іонні батареї. Гігафабрика Тесла і ряд інших великих виробничих об'єктів зможуть забезпечити зниження цін на батареї орієнтовно на 15 % порівняно з попереднім роком або зниження на 70% протягом останніх 5 років. Завдяки цьому електроенергія сонячних і вітрових станцій стане стабільнішою, менш залежною від погодних умов. Разом з тим сфери використання електроенергії  розширяться, покращуючи якість життя.

Крім того, на підйомі зараз «розумні» лічильники, які в минулому році встановили рекордний рівень інвестицій у всьому світі (14,4 млрд $), в порівнянні з $ 8,8 млрд в 2015 році. А в 2017 можуть сягнути 19 млрд $. ЄС планує замінити щонайменше 80% лічильників електроенергії з інтелектуальними лічильниками до 2020 року, завдяки чому можна скоротити річне споживання енергії домогосподарствами на 9%. Для оцінки ефективності витрат, країни ЄС провели аналіз витрат і вигод на основі принципів, передбачених Європейською комісією. Аналогічна оцінка була проведена для смарт-лічильників для газу.

На 30 листопада 2016 року, Комісія опублікувала пропозицію про те, що всі споживачі повинні мати право вимагати смарт-лічильник від свого постачальника. Інтелектуальні лічильники повинні дозволити споживачам скористатися перевагами прогресивної цифровізації енергетичного ринку за допомогою різних функцій.

Європа, Близький Схід і Африка займе перше місце серед регіонів, випереджаючи Азіатсько-Тихоокеанський регіон, в гонці зі збільшення потужностей ВДЕ. Індія може додати 9 ГВт в 2017 році, Пакистан Туреччина та Бразилія збільшать свої «зелені» потужності в 2017 на  1 ГВт; а Німеччина,  можливо, на 1,7 гігават. Значний внесок зроблять масштабні проекти, що фінансуються в Африці, на Близькому Сході, в Центральній і Південній Азії. США, швидше за все, в цьому році збільшить потужності на 12 ГВт, оскільки девелопери і домогосподарства продовжують використовувати переваги п'ятирічного інвестиційного податкового кредиту, продовженого Конгресом трохи більше року тому. Україна, за найкращими прогнозами, зможе наростити потужності лише на 0,4-0,6 ГВт.

Останнім часом досить популярними в світі стали корпоративні закупівлі відновлюваної енергії. За даними Bloomberg, 7 з 10 найбільших корпорацій в світі прагне використовувати в своїй діяльності 100% електроенергії з поновлюваних джерел. В кінці 2016 року Google оголосила, що вона буде отримувати енергію на 100 % з поновлюваних джерел енергії в 2017 році. Відповідно до RE100, 82 інші компанії взяли на себе такі ж зобов'язання. Це глобальні компанії з Європи, США, Індії, Китаю і Великобританії.

Вони будуть робити це за допомогою поєднання сонячної та вітрової енергії, придбання сертифікатів відновлюваних джерел енергії, а також угод про закупівлю електроенергії, або «віртуальних» угод з віддаленими виробниками. І така тенденція швидше за все продовжиться.  

Ще одним прогнозом в 2017 році буде прорив в бізнес-моделі: віртуальні корпоративні контракти PPAs (договір купівлі електричної енергії) підписуються з вітро або сонячними проектами без будь-якої форми субсидій. До сих пір проекти, які беруть участь в багатьох віртуальних PPAs, були засновані на тій чи іншій формі кредитної програми для відновлюваних джерел. Укладення PPAs договорів щодо поновлюваних джерел енергії на енергетичному  ринку  великими корпораціями стала сильним фактором.

Безперечно, не потрібно забувати про існуючі ризики та загрози для розвитку сектору, в тому числі політичні фактори: бурхливі наслідки приходу Дональда Трампа в Білому домі, Brexit, вибори у Франції, Німеччині, Нідерландах і Чехії, що заплановані на 2017 рік. Китай, в свою чергу стикається з ризиком, що Трамп розгорне торгову війну, з розмовами про валютні маніпуляції та імпортні тарифи. Потенційним ризиком для розвитку галузі є можливий стрибок процентних ставок. Ера наднизьких ставок центрального банку, швидше за все, добігає кінця.

На відміну від інших країн і регіонів світу, де можна сформувати прогнози розвитку енергетичної галузі в майбутньому, з Україною це набагато складніше. В галузі енергетики, як ,зрештою, і в будь-якій іншій галузі, нічого передбачити неможливо. Правила ведення бізнесу в Україні зарегульовані, часто змінюються, що створює нестабільний інвестиційний клімат. Окремим ризиком є невизначеність в частині державного регулювання, імплементація прийнятого Закону України «Про ринок електричної енергії України» передбачає велику кількість вторинного законодавства, а поки воно не прийнято - не зрозуміло як буде функціонувати ринок з другої половини 2019 року. Отже, швидше за все, в найближчому майбутньому Україна і надалі буде відставати від більшості країн у розвитку відновлюваної енергетики. Хоча всі можливості і ресурси для прориву є.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-